Sociolog: Levice, třes se. Voliči jsou nejistější než jindy

21.10.2013 9:01

Prezidenta bych nepodceňoval, říká v rozhovoru pro MF Dnes Jan Herzmann, jehož agentura se zabývá průzkumy a analýzami. Dnešní volič je podle něj nejistý a hlavně zklamaný všemi politickými stranami. Možnosti sestavit vládu podle Herzmanna ukážou až výsledky malých a nových stran.

Sociolog: Levice, třes se. Voliči jsou nejistější než jindy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební komise

Český volič je podle průzkumů agentury Jana Herzmanna velice nejistý, a to mnohem více než v předcházejících letech. Herzmann v rozhovoru pro MF Dnes mimo jiné řekl, že veřejnost je prý zklamaná výkonem všech politických stran a změnu politického systému si podle průzkumu přeje až třetina dotázaných.

Jistým překvapením v průzkumech prý jsou poměrně nízké preference strany SPOZ. Jan Herzmann odpovídal pro MF Dnes na otázku, kde zemanovci udělali chybu. „Měli velmi dobře připravenou půdu, aby vstoupili do sněmovny. Podle mého je výrazně oslabily vnitřní rozpory,“ míní sociolog.

Herzmann však nad zemanovci neláme hůl. „Myslím, že SPOZ spoléhala na to, že prezident bude hlavním faktorem jejich kampaně. A ono se to nepotvrzuje. Viděli jsme dost drobných zaváhání pana prezidenta a ten tah na branku není takový, jak jsem aspoň já očekával. Není ale vyloučeno, že se to ještě v posledním týdnu změní. V žádném případě bych pana prezidenta nepodceňoval,“ říká Herzmann.

Kdo bude sestavovat vládu?

Volební výsledky malých a nových stran budou podle Jana Herzmanna velice důležité. „Úspěch či neúspěch nových stran a hnutí určí to, jaké budou mít zavedené strany možnosti sestavit vládu. Zvláště to platí pro ČSSD, která nemusí dostat prostor k menšinové vládě s podporou komunistů,“ soudí Herzmann. MF Dnes píše, že Herzmann vidí jako jednu z velmi důležitých otázek předčasných voleb, zda bude levice opravdu vítězem voleb.

„Levice se najednou musí třást, aby vůbec měla většinu ve sněmovně, a vypadá to, že bez SPOZ toho vůbec nemusí dosáhnout. Pak tu jsou varianty, které nás v srpnu ještě ani nenapadly. Že by ANO vstoupilo do vlády? Nebo ji dokonce sestavovalo?“ naznačuje Jan Herzmann povolební možnosti, zvláště, když hnutí ANO Andreje Babiše podle některých průzkumů má naději přeskočit s hlasy voličů i komunisty. Pak by prý byly varianty jak sestavit vládu mnohem pestřejší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…