Šojdrová se přes sirotky chtěla zviditelnit, ale ani lidovci ji nepodpořili, vypálil Babiš

17.09.2018 16:55

Premiér Andrej Babiš (ANO) si rád vyslechne myšlenky europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) ohledně možného přijetí 50 sirotků z řeckých uprchlických táborů. Novinářům v Košicích po jednání české a slovenské vlády řekl, že ale záležitost považuje za plácnutí do vody a snahu Šojdrové se zviditelnit před volbami do Evropského parlamentu a při rozhodování, jak bude vypadat kandidátní listina KDU-ČSL.

Šojdrová se přes sirotky chtěla zviditelnit, ale ani lidovci ji nepodpořili, vypálil Babiš
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Šojdrová dnes ČTK řekla, že přijetí několika desítek sirotků by mohlo ukázat solidaritu České republiky při řešení migrační krize. Babiš návrh o víkendu odmítl. „Dětem máme pomáhat tam, kde se narodily a kde žijí,“ uvedl. Zdůrazňuje navíc to, že nejde o malé děti, ale hlavně o chlapce ve věku 12 až 17 let.

Babiš dnes novinářům řekl, že má obavu, že celý návrh je pouhé „plácnutí do vody“. „Paní Šojdrová se chtěla zviditelnit, i její vlastní strana ji v tom nepodpořila. Ona navštívila nějaký ostrov a přišla s tou myšlenkou. Myslím, že vychází z věcí, které možná nejsou reálné,“ konstatoval premiér.

Česká republika nemá podle vicepremiéra a předsedy koaliční ČSSD Jana Hamáčka k dispozici žádný konkrétní návrh na přijetí sirotků, kteří přišli kvůli válečnému konfliktu o rodiče. „Žádný konkrétní návrh nebo konkrétní projekt není na stole. Ve chvíli, kdy se nějaký objeví, tak ho budeme schopni posoudit,“ řekl Hamáček po schůzce české a slovenské vlády.

Na dotaz ČTK, zda po odmítavém vyjádření premiéra Babiše považuje za reálnou možnost, že by Česko sirotky nakonec přijalo, Hamáček řekl, že debatovat lze o této otázce, až bude k dispozici konkrétní návrh. Zopakoval své dřívější vyjádření, že Česko by zvládlo postarat se o 50 sirotků.

Konečné rozhodnutí je podle Šojdrové na vládě, která by rozhodla i o přesných parametrech, jak by se plán uskutečnil. Babiše chce europoslankyně požádat o schůzku. „Rád si paní Šojdrovou vyslechnu,“ uvedl Babiš. Myslí si však, že celý případ je bojem Šojdrové za lepší pozici na kandidátce v evropských volbách, které se konají příští rok. „Stalo se z toho politikum, bylo to zneužito pro politický boj,“ řekl.

Šojdrová řekla, že se pokusí přesvědčit k pomoci dětem manželky prezidenta Ivanu Zemanovou a premiéra Moniku Babišovou. Babišová na Instagramu napsala, že i jí je „těch dětí“ líto a má na jejich přijetí svůj názor, do politiky se ale veřejně neplete. Podle Babiše není k rozhovoru mezi oběma ženami důvod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…