Šok: Až 40 procent pracovních míst v ohrožení, obávají se odbory

29.07.2015 11:50

Server Aktuálně.cz přináší informace o nové průmyslové revoluci, jež má nést název Práce 4.0. Kromě toho, že má trend přinést řadu pracovních pozic, jsou tu také obdobná rizika jako v 18. a 19. století, kdy lidskou sílu nahradily stroje.

Šok: Až 40 procent pracovních míst v ohrožení, obávají se odbory
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Hlavy pro ražení velkých tunelů, třeba pro metro

I z toho důvodu naopak šéf odborové centrály Josef Středula varuje, že je ohroženo až čtyřicet procent pracovních příležitostí. Přípravou Česka na novou průmyslovou revoluci se zabývala tento týden i tripartita. Politici by totiž měli vytvořit vhodné podmínky pro konkurenceschopnost českých firem i podmínky pro absolventy škol. 

Podle zástupců Svazu průmyslu a dopravy je podpora vědecko-výzkumných a vývojových aktivit v oblasti digitální ekonomiky ze strany státní a veřejné správy zatím zcela nedostatečná. „Průmysl naráží na bariéry nekoncepčního přístupu státu k využívání informačních a komunikačních technologií. Plnění cílů definovaných v různých strategických a akčních plánech považujeme za neuspokojivé,“ kritizovali stát zástupci po pondělním jednání tripartity.

Původní text ZDE

Hlavním motivem revoluce je digitalizace výroby, důležitou roli bude hrát například trojrozměrný tisk, datová centra či cloudová úložiště. 

„Senzory, stroje, výrobky a informační systémy budou v rámci celého výrobního řetězce v každém podniku propojené. Díky internetovým protokolům si dokážou mezi sebou vyměňovat informace, analyzovat data, konfigurovat je, předcházet chybám a přizpůsobovat se změnám,“ říkají analytici Boston Consulting Group.

Podle analýzy se tak může stát, že nebudou potřeba nejméně kvalifikovaní pracovníci, kteří vykonávají jednoduché a opakující se úkoly. Zároveň ale budou potřeba vysoce kvalifikovaní zaměstnanci, kteří dokážou továrnu budoucnosti hlídat a řídit. Podle analýzy by tak celkově měla míra zaměstnanosti stoupnout. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…