Šok: Černý byznys nevadí. Poslanci hladce prosadili opatření proti legálnímu hazardu

13.11.2015 15:31

Poslanecká sněmovna pohodlnou většinou 138 hlasů dnes schválila novelu zákona o loteriích. Její podstatou je diferencované zdanění hazardu. Zatímco kurzové sázky a loterie budou od 1. 1. 2016 zdaněny 23 %, technické přístroje budou podléhat dani až 39 %. Poslanci odmítli pozměňovací návrhy, jež měly omezit tzv. kvízomaty a černý hazard, který se v České republice šíří jako rakovina.

Šok: Černý byznys nevadí. Poslanci hladce prosadili opatření proti legálnímu hazardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Páteční zasedání sněmovny skončilo kolem druhé hodiny odpolední. Na projednávání elektronické evidence tržeb se opět nedostalo

Proti kvízomatům, které nejsou legální a stát díky nim přichází o obrovské daňové výnosy, vystupoval především poslanec Úsvitu – Národní koalice Karel Fiedler. „Už v roce 2014 jsem zaznamenal, že exministryně Válková, ministr vnitra Chovanec i samotný Andrej Babiš mluvili o nebezpečném fenoménu epidemie kvízomatů, který se valí do Česka. Hlasování o novele loterního zákona ale jasně ukázalo, že vládní koalice podporuje černý byznys a daňové úniky, přestože ministr Babiš na výslovný dotaz Miroslava Kalouska spojení s albánskou mafií odmítl. Učinil jsem zoufalý pokus, aby se prostě něco změnilo,“ řekl Fiedler ParlamentnímListům.cz v souvislosti s tím, že jeho pozměňovací  návrh ohledně kvízomatů a omezení černého hazardu neprošel. 

Novel zákona o loteriích, který pochází z roku 1990, bylo přijato za čtvrt století již několik. Ta dnes schválená putuje nyní do Senátu. Její dopad v případě konečného schválení povede podle odborníků ke konci řady firem, které daňovou zátěž neunesou. V herním průmyslu pracuje v současnosti 60 tisíc lidí. Až polovina z nich by mohla v budoucnu přijít o práci.            

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…