Šok: Erik Tabery se raduje, že Soukup jde do politiky

22.01.2019 9:10

Šéfredaktor Respektu Erik Tabery a komentátor Respektu Martin Fendrych se rozepsali o plánu Jaromíra Soukupa založit nové politické hnutí. Nebo spíš o tom, jak to celé může dopadnout.

Šok: Erik Tabery se raduje, že Soukup jde do politiky
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: První novoroční díl Týdne s Jaromírem Soukupem

„Nestává se úplně často, aby liberálnější část společnosti přivítala vznik nějakého populistického projektu, který právě na liberálně smýšlející lidi útočí. Nový projekt Jaromíra Soukupa však podle mnohých (zejména v debatách na sociálních sítích) znamená naději, že se hlasy pro populistické strany rozmělní, a tudíž se oslabí jejich zastoupení ve Sněmovně. A vzhledem k tomu, že prý Soukup nedisponuje politickým talentem, je jasné, že nemá šanci se do Parlamentu dostat,“ píše Tabery, jenž však vnímá, že vlastnictvím TV Barrandov má Soukup určitou výhodu. 

„Jaromír Soukup čerpá svou sílu zejména z toho, že je ochoten držet mikrofon Miloši Zemanovi a s vděčností snese tu a tam i prezidentovu zlou slinu. Uvidíme, jestli s ním bude další kroky konzultovat. K prezidentovi se totiž silně hlásí i SPD či KSČM, byť je pravda, že dnes je už tolik nepotřebuje,“ poznamenal Tabery, jenž nevylučuje ani to, že se spojí síly Soukupa s SPD a Tomiem Okamurou. 

Nad programem strany se zamyslel i komentátor Fendrych. „Zřejmě bude podobný jako program TV Barrandov, tedy Jaromír Soukup. Dá se předpokládat, že Jaromír Soukup bude také předsedou a majitelem strany. Ambicí strany (Soukupa) by mohlo být střídání Miloše Zemana na Hradě,“ poznamenal. 

„Papírový program Listu je učebnicí populismu: tah proti oligarchům, chce spojit výzkumné ústavy a další instituce kvůli vyšší efektivitě, chce rušit zbytečné právní předpisy a udělat český právní řád přehledným, tak, aby mu rozuměl opravdu každý, vyhlašuje konec lichvě a vyděračským praktikám exekutorů a nemáme být tupými eurohujery,“ poznamenal Fendrych s tím, že Soukup by zřejmě rád okopíroval úspěch šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. 

„Snadno uhodneme, koho Soukup zamýšlí oslovit, voliče Tomia Okamury, Vojtěcha Filipa, Andreje Babiše a, tvrdí politologové, také snad prozemanovské voliče ČSSD. Celý projekt TV Barrandov, ať už nevědomky, či úmyslně, sleduje linku, kterou razí Zeman i proruské dezinformační weby. Je to jedna ze strategií ruské hybridní války: odstřihnout elity od mas, zpochybnit je před běžným občanem, zbavit společnost pozitivních vzorů, duchovních lídrů a vydat ji napospas řízené manipulaci,“ popsal strategii komentátor.

Původní text ZDE

„Jeho plánem asi je převzít Hrad po Zemanovi. Jeho šance? Místo zemanovského objíždění republiky má televizi a vlastní mediální agenturu. Silné páky. Jinak nemá nic. Jeho program obsahuje nesmysly, zřejmě ani není míněn vážně. List se bude tahat o voliče s SPD a komunisty, ale zopakovat úspěch ANO Andreje Babiše Soukup nedokáže,“ zmínil Fendrych s tím, že populisté budou vyžírat hlasy jeden druhému.

„List Jaromíra Soukupa výrazně neuspěje, stejně jako se Soukup nestane novým Zemanem. Zůstane jeho pouhou parodií. List bude nepříjemný pro Babiše, Soukup nenese žádnou odpovědnost, premiér ano. Babiš se neraduje, může přijít o Zemana. Mimo jiné o to Soukupovi nejspíš jde,“ zakončil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…