Šok. Hrozí naprostý kolaps, překvapil známý psycholog

20.09.2016 7:11

Psycholog Jiří Brančík je šokován myšlenkou nepodmíněného základního přijmu. Všem zastáncům tohoto nápadu připomněl, že lidé odnepaměti museli vyvinout nemalé úsilí, aby přežili. Právě tato snaha byla rozvojem mozkové kapacity lidstva. Základní nepodmíněný příjem toto tvořivé úsilí může utlumit. Celou společnost může dokonce přivést k hrozivému kolapsu. Dobře se to prý ukazuje na neziskových organizacích placených státem.

Šok. Hrozí naprostý kolaps, překvapil známý psycholog
Foto: archiv
Popisek: PhDr. Jiří Brančík

 „Tato myšlenka je pro mne dost šokující. Zřejmě ti, kdo ji razí, mají asi bohatou fantazii a jsou v deformovaném smyslu dosti tvořiví. Nejsem ekonom, nemohu přesně rozebírat negativní ekonomické dopady, stačí mi podívat se na vývoj člověka. Po celou dobu vývoje našeho druhu byli již předchůdci člověka nuceni pro zabezpečení svého přežití vyvíjet úsilí, každodenní úsilí. Díky tomu se náš mozek vyvinul do současné podoby,“ konstatoval psycholog v rozhovoru pro server ostrava-online.cz.

Lidé přišli v průběhu desítek tisíc let na to, že musejí spolupracovat, pokud chtějí přežít. Základní nepodmíněný příjem tedy může oslabit sociální vazby ve společnosti. „Co se tedy stane se společností, v níž se zruší její základní, nezbytná funkce – spolupráce, vzájemně výhodná činnost? Jednoduše se zhroutí,“ varoval. Dlouhodobé zahálení prý navíc ničí lidskou psychiku, zatímco pracovní nasazení udrží člověka v relativní pohodě. V minulosti si mohli dovolit nepracovat jen velmi bohatí lidé, velmi malá skupina populace. „Pokud umožní zvrhlý systém nepodmíněného příjmu nárůst nepracujících lidí nad určitou mez, společnost snadno zkolabuje,“ hřímal expert.

Celý rozhovor naleznete zde.

Za zbytečné a škodlivé označuje neziskové organizace placené státem. I o jejich práci lze prý říci, že likviduje tradiční společenské vazby, protože oslabuje nutnost kooperovat. K dovršení všeho zlého navíc mohou mít pracovníci neziskových organizací pocit, že jsou nepostradatelní, jinak by je stát přece neplatil. Realita je prý zcela jiná.

„Nepřinášejí jakékoliv ekonomicky hodnotné kvality a hlavně tito nikým nevolení jedinci likvidují základní principy, na kterých vývojově stojí lidská společnost, jakými jsou vzájemná kooperace, smysluplná činnost,“ zopakoval odborník. Neziskové organizace placené státem by proto rád z České republiky vymýtil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…