Šok kolem voleb v Rakousku: Toto jste asi nečekali

22.09.2016 9:14

Dolní komora rakouského parlamentu ve středu potvrdila, že opakované prezidentské volby se uskuteční letos 4. prosince. Budoucí hlavu státu budou moci přitom nově vybírat už šestnáctiletí Rakušané. Informoval o tom server iDNES.cz.

Šok kolem voleb v Rakousku: Toto jste asi nečekali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plakát volební kampaně Van der Bellena doupravený lidovou tvořivostí

Původně se měly volby konat 2. října. Kvůli technickým problémům s volebními obálkami pro korespondenční hlasování jsou ale nyní definitivně odloženy na 4. prosince, jak už dříve rozhodl ministr vnitra Wolfgang Sobotka.

Celý text je ZDE

Zároveň se rozšíří seznam voličů, aby budoucí hlavu státu mohli vybírat i občané, kteří v den voleb dovrší 16 let věku.

Ve druhém kole hlasování se střetnou dva nejúspěšnější kandidáti z jarního kola prvního – bývalý předseda Zelených Alexander Van der Bellen a člen pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer.

Rozšíření rakouských voličů i na šestnáctileté okomentovala na sociální síti advokátka Klára Samková. Nejprve shrnula, co se vlastně stalo. První volby byly neplatné, protože byly zfalšované, druhé volby byly odložené, protože byly technicky nepřipravené. Pro třetí volby je změněný elektorát. „Protože při tom původním se musely ty volby zfalšovat, aby vyhrál ten ‚pravý‘ a teď, když už by to s tím falšováním nebylo tak snadné, nezbývá nic jiného než zaútočit na nejslabší kusy – tedy ty, kteří nikdy nevolili, nemají s tím žádné zkušenosti a dají se (alespoň dle názoru těch, kteří jim to umožnili) nejsnáze ovlivnit ve prospěch ‚žádoucího‘ kandidáta,“ napsala Samková.

Doufá, že se u rakouské mládeže projeví to, co je mládeži vlastní: extrémní smysl pro spravedlnost. „A doufám, že pochopí, že ti, kteří se zdají, že s nimi hrají ‚férovku‘, jsou pěkní křiváci a podporu si nezaslouží...,“ dodala s tím, že čistě z právního hlediska je to „samozřejmě hovadskost prvního řádu“.

Celé znění příspěvku Kláry Samkové na jejím facebookovém profilu:

Předpokládám, že je vše jasné, co se děje, když dojde k tomuto posunu:

1) První volby neplatné, protože zfalšované

2) Druhé volby odložené, protože technicky nepřipravené

3) Třetí volby: změněný elektorát, protože ten při tom původním se musely ty volby zfalšovat, aby vyhrál ten "pravý" a teď, když už by o s tím falšováním nebylo tak snadné, nezbývá nic jiného než zaútočit na nejslabší kusy - tedy ty, kteří nikdy nevolili, nemají s tím žádné zkušenosti a dají se (alespoň dle názoru těch, kteří jim to umožnili) nejsnáze ovlivnit ve prospěch "žádoucího kandidáta.

Převelice doufám, že se u rakouské mládeže projeví to, co je mládeži vlastní: extrémní smysl pro spravedlnost. A doufám, že pochopí, že ti, kteří se zdají, že s nimi hrají "férovku" jsou pěkní křiváci a podporu si nezaslouží...

P.S. Z hlediska čistě právního to samozřejmě je hovadskost prvního řádu...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…