Šok po střelbě v USA: Krysy? Rasista Trump zabil lidi? ozývá se. U nás zaznělo něco jiného

05.08.2019 8:02

Spojené státy opět zažily útoky osamělého střelce, v Ohiu a v Texasu. A začíná se ozývat: „Může za to Trump.“ Prezidenta obviňují z rasismu a rozdmýchávání nenávisti média i konkurenční kandidáti na prezidenta. Ovšem mediální expert Petr Štěpánek si rýpnul, že když se vraždí v Německu, tak ČT o tom speciály nedělá. A Tereza Spencerová přidala statistiky...

Šok po střelbě v USA: Krysy? Rasista Trump zabil lidi? ozývá se. U nás zaznělo něco jiného
Foto: Repro Youtube Bílého domu
Popisek: Donald Trump se obouvá do "drzého" novináře

Ve Spojených státech včera došlo opět k masové střelbě, a to dvakrát za sebou. Jednou v příhraničním městečku El Paso v Texasu a podruhé v Daytonu v Ohiu. V El Pasu je dvacet mrtvých, v Daytonu devět. Podle zpráv médií se údajný střelec z EL Pasa Patrick Crusius vzdal policii a spolupracuje. Na internetovém fóru 8chan zveřejnil svůj manifest, ve kterém prý přiznal, že ho k činu vedla nenávist k Hispáncům, o kterých tvrdí, že berou bílým Američanům práci, a jejichž migraci označuje za invazi. V Daytonu útočníka zastřelila policie a jeho jméno ještě není známo.

Anketa

Je Putinovo Rusko ,,Říše zla"?

6%
94%
hlasovalo: 26739 lidí

V rozjitřené atmosféře se velmi brzy začalo s hledáním viníka a netrvalo dlouho, aby prst spočinul na současném prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Prezidentský kandidát Beto O'Rourke, který pochází právě z El Pasa, na CNN řekl: „Ano, počet zločinů z nenávisti rostl, každý rok stoupal během vlády prezidenta, který nazýval Mexičany násilníky a zločinci, i když mexičtí imigranti páchájí mnohem méně zločinů než ti, kteří se v této zemi již narodili. Pokoušel se vzbudit z nich strach. V den, kdy podepsal rozkaz k zákazu vstupu muslimů do země, mešita ve Victorii v Texasu lehla popelem.

Na setkání v Severní Karolíně jeho příznivci skandovali ‚Pošlete je domů“ směrem k řádně zvoleným Američankám, které nejsou bílé. Je to rasista a vyvolává rasismus v této zemi, a není to jenom urážlivé, mění to povahu v této zemi. A vede to k násilí.“

Prezident USA se také vyjádřil a útok odsoudil: „Dnešní střelba v El Pasu v Texasu byla nejen tragická, byl to zbabělý útok. Vím, že stojím s každým v této zemi, když odsuzuji dnešní nenávistný čin. Neexistují žádné důvody ani omluvy, které by někdy ospravedlňovaly zabíjení nevinných lidí.

Deníky New York Times a Washington Post zveřejnily články, v jejichž titulcích tvrdí, že „jazyk útočníka je ozvěnou Trumpových slov“ a „Trumpova proti-imigrační rétorika tvoří stín masakru v El Pasu“.

V Česku se k Trumpovi a k útokům vyjádřil sociolog Daniel Prokop: „Šéf FBI před 10 dny varoval,že USA prožívají nárůst krajně pravicového nacionalistického terorismu. Od té doby další dva útoky. Podle ADL tyto skupiny oslavuji Trumpa za ‚send them back‘ (pošlete je zpátky) apod. a prezident tuto ideologii těchto útoků není schopen odsoudit.

Trump používá dehumanizaci imigrantů (zvířata, nejsou lidé, zamoření), zakódovaný rasismus – který se dá číst jako přirovnání menšin ke krysám a nelidem. Kdo sleduje Tuckera a spol., ví, že tato rétorika a konspirační teorie blízké bílé genocidě prorůstají i do části Foxu.

A teroristé jejich dehumanizační a konspirační rétoriku opakuji. Tento mluvil o ‚invazi‘, antisemita z Pittsburghu také a přidával odkazy na bílou genocidu, vrah židů ze synagogy v San Diegu se zabýval ohrožením ‚kulturnim marxismem‘.“

Mediální expert Petr Štěpánek se pro změnu zaměřil na místní média. „Klasická Česká televize!“ spílá. „Vysílá speciál ke střelbě v USA. Jenže tohle se nás až tak moc netýká. Zato nedávné migrantské vraždění kousek za našimi humny, v bezhraničním schengenském prostoru, ať už v podobě strkání pod jedoucí vlak či rozsekání mačetou, se nás může dotýkat setsakra brzy. Ale o tom veřejnoprávní manipulátoři ani nemuknou, natož aby o tom vysílali zpravodajský speciál.

Á propos, že za všechno samozřejmě může Trump, snad ani nemusím dodávat. A na tenhle propagandistický paskvil jim každá domácnost povinně posílá 1.620,- Kč ročně. Jak dlouho ještě?“ ptá se.

A nalytička Tereza Spencerová dává útok do kontextu: „Ke dvěma hromadným vražděním v USA během jednoho dne (v texaským El Pasu a ohijským Daytonu, celkem – zatím – 28 mrtvých) přibylo další střílení, v Chicagu, Illinois... sedm zraněných při palbě z auta na lidi v parku... jinak to byl v Chicagu ale ‚podrůměrnej‘ víkend se (zatím jen) čtyřmi zastřelenými a 38 zraněnými... a v takovým Baltimoru mají desetinásobně vyšší průměr zavražděných než je průměr USA... 55,8 zavražděnýho na 100 tisíc obyvatel... což je srovnatený třeba s Hondurasem nebo Venezuelou... a je to víc než v Guatemale, Jihoafrický republice nebo Brazílii... fascinující...“ A dodává: „Spěte klidně, občané bagdádští, ve městě je klid a mír.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…