Šokované Ostravsko: Bakala možná připraví o práci tisíce lidí

10.07.2013 9:23

OKD, respektive společnost NWR, kterou ovládá Zdeněk Bakala, ohlásila za letošní první čtvrtletí ztrátu 80 milionů eur. Na Ostravsku se z tohoto důvodu bude masově propouštět. Lidové noviny informují, že podle černého scénáře může o práci přijít až 13 tisíc lidí.

Šokované Ostravsko: Bakala možná připraví o práci tisíce lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výroba koksu je náročná hlavně z hlediska ekologických norem

Uhlí nejde na odbyt. Důvodem ekonomického propadu NWR jako vlastníka OKD jsou klesající ceny uhlí. Na evropský trh se totiž prý valí přebytky uhlí ze Spojených států, které masově přecházejí na levný břidlicový plyn. Náklady našich těžařů prý převyšují ceny, za které lze uhlí prodat, a důlní společnosti proto ohlásily drastické škrty. Ty se v první řadě dotknou tří tisíc lidí z externě najímaných firem. „Těch 13 tisíc je krajní varianta. Počítá i s případným propouštěním v Evrazu a mnoha dodavatelských firmách, které jsou na doly a ocelárny napojeny,“ uvádí ředitelka krajského Úřadu práce v Ostravě Yvona Jungová.

Právě krajská pobočka úřadu práce upozorňuje na velký vznikající problém. Lidové noviny píší, že podle odhadu až 70 procent propuštěných skončí na úřadu práce. Ten už nyní eviduje 80 tisíc žadatelů o práci.

Místní samospráva chce problém řešit i s premiérem Rusnokem. Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka jde o vážnou hrozbu. „Stává se z toho republikový problém. Na jednoho pracovníka v tomto oboru je navázáno čtyři až pět lidí z dalších firem. Požádáme premiéra Rusnoka o audienci. K řešení by měla přispět i vláda,“ říká hejtman.

Dochází k dominovému efektu

Útlumem těžby a drastickými škrty v nákladech OKD přicházejí o zakázky dodavatelské firmy, jež začínají ve velkém propouštět. Dochází k dominovému efektu. Hejtman Moravskoslezského kraje se domnívá, že vláda by měla konat. „Vytvořit třeba podmínky, aby firmy mohly co nejdřív uplatňovat takzvaný kurzarbeit. Nabídnout vhodné rekvalifikace nebo investiční pobídky. Sociální situace se jinak může hodně vyhrotit,“ říká Miroslav Novák.

Podle deníku Lidové noviny OKD nyní provádí takzvané zátěžové testy – vyhodnocuje efektivitu všech šachet a provozů s cílem zjistit, které mají naději na přežití a kterých by se firma mohla zbavit. Firma podle mluvčího OKD Vladislava Sobola dělá vše, aby nebyl narušen sociální smír v regionu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…