Šokující čísla přímo z OSN o uprchlících. Podívejte se

19.06.2015 13:13

Agentura pro uprchlíky OSN (UNHCR) zveřejnila zprávu vztahující se k loňskému roku, podle které dosáhl v roce 2014 počet uprchlíků rekordní výše téměř šedesáti milionů. V porovnání s předchozím rokem tak podle BBC došlo k nárůstu lidí vyhnaných z domovů válkou či lokálními konflikty o 8,3 milionů.

Šokující čísla přímo z OSN o uprchlících. Podívejte se
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Za hlavní příčinu tak vysokého počtu lidí bez domova je považován konflikt v Sýrii. BBC cituje šéfa UNHCR Antonia Guterrese, podle kterého ve světě panuje velký chaos. „Nejhorší je si myslet, že humanitární pracovníci mohou tento chaos a nepořádek napravit. To skutečně není možné, protože na to nemáme kapacity. Stále více lidí v celosvětovém měřítku trpí a mnohé z nich není možné zachránit,“ uvedl Guterres s tím, že počet lidí, kteří přijdou denně o svůj domov, se v roce 2014 zvýšil ze 32 000 na 42 500. Ve zprávě se dále uvádí, že za posledních pět let propuklo na světě patnáct konfliktů. Z toho osm v Africe a další tři na Blízkém východě.

„V loňském roce tak přišlo o svůj domov 59 500 000 lidí, z nichž v případě 38 200 000 to bylo z důvodu vnitřního konfliktu v zemi. Do těchto statistik se promítly zejména války na Ukrajině, v Nigérii a Jižním Súdánu. Jednu třetinu ze zmíněných téměř šedesáti milionů tvořili uprchlíci a více než polovinu z nich děti. V současné době čeká 1,8 milionů lidí na vyřízení žádosti o azyl,“ uvádí se ve zprávě. Agentura pro uprchlíky konstatuje, že je nutné poskytnout těmto lidem základní prostředky pro přežití, tedy potraviny, vodu a přístřeší a upozorňuje rovněž, že bychom měli v neposlední řadě řešit příčiny chudoby a nestability ve třetím světě.

Nejvyšší počet lidí bez domova se nyní týká Syřanů, kde jde o 7,6 milionů vysídlených v rámci své vlastní země a dalších 3,9 milionů lidí uprchlo do zahraničí, zejména do Turecka, Libanonu a Jordánska. Zpráva UNCHR podle BBC také upozorňuje na dvojnásobný nárůst lidí vysídlených v Evropě, kde tento počet dosáhl 6,7 milionů. Jak uvádí BBC, tak v prvním čtvrtletí letošního roku obdrželo z evropských zemí na základě statistik Eurostatu nejvíce žádostí o azyl Německo, kam směřuje 40 % azylantů. Z celkového počtu 185 000 na Německo připadá plných 73 000 žádostí. Následuje Maďarsko s téměř 33 000 žádostmi o azyl. Ve srovnání s loňským prvním čtvrtletím jde tak o alarmující nárůst ve výši 86 %. Nejvíc žadatelů o azyl pochází z Kosova (48 900) a ze Sýrie (29 100).

reklama

autor: pro

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…