Šokující varování: Islamisté mohou při fotbale zaútočit jadernými zbraněmi

09.06.2016 10:17

Podle mezinárodního think-tanku Luxembourg Forum vážně hrozí, že budou při teroristickém útoku použity jaderné zbraně. Stát se to prý může již při nadcházejícím ME ve fotbale ve Francii. Tato a další varovná slova zazněla v průběhu mezinárodní konference v Amsterodamu.

Šokující varování: Islamisté mohou při fotbale zaútočit jadernými zbraněmi
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Protiislámské a protiuprchlické cvičení

„Islámský stát již provedl celou řadu chemických útoků v Sýrii a my víme, že chce zajít ještě dál. Jeho hlavním cílem je provést jaderný útok v samém srdci Evropy. To v kombinaci s nízkou úrovní zabezpečení v jaderných výzkumných centrech v zemích bývalého Sovětského svazu představuje vážné riziko,“ cituje britský deník předsedu Luxembourg Forum Mosheho Kantora s tím, že by teroristé mohli zaútočit již v průběhu nadcházejícího fotbalového ME ve Francii.

Luxembourg Forum, mezi jehož členy patří celá řada bývalých vysokých politiků z Ruska i Západu, naznačuje, že teroristický útok v průběhu ME ve fotbale je skutečně velmi pravděpodobný. „Organizátoři teroristických útoků v Bruselu dlouhodobě monitorovali bezpečnostní situaci v belgických jaderných zařízeních. Máme zdokumentováno, že se pokusili nejméně dvakrát získat přístup do jedné jaderné elektrárny v Belgii,“ řekl Kantor na mezinárodní konferenci v Amsterodamu, kde se také slavilo 30. výročí jednání o odzbrojení mezi tehdejšími prezidenty USA a SSSR Ronaldem Reaganem a Michailem Gorbačovem v Reykjavíku.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Podle Kantora nemusí teroristé rovnou použít „špinavou bombu“, ale i samotná krádež jaderného materiálu by z jeho pohledu představovala katastrofu. Se zvýšeným rizikem teroristického útoku jadernými zbraněmi souhlasí i bývalý britský ministr obrany Des Browne, který je v současnosti místopředsedou Nuclear Threat Initiative (NTI). „Proto je nutné, abychom proti této hrozbě postupovali na mezinárodní úrovni jednotně. Víme, že Islámský stát má k dispozici izotopy uranu,“ konstatoval bývalý britský ministr obrany.

Anketa

Myslíte si, že teroristé úspěšně využíjí mistrovství Evropy ve fotbale k úderu?

hlasovalo: 2927 lidí

„Džihádisté se k nim dostali po ovládnutí Mosulu. Nyní už pro ně nemusí být nic tak těžkého sestrojit skutečnou špinavou bombu. Možná se jim s touto bombou nepodaří zavraždit příliš mnoho lidí, ale už jenom její samotné použití by vyvolalo zničující účinek na životní prostředí, infrastrukturu a především na psychiku lidí,“ uvedl Browne. Obdobného názoru je podle The Independent i poradce prezidenta Obamy pro národní bezpečnost Ben Rhodes. „Víme, že teroristické organizace usilují o přístup k jaderným zařízením.“

Podle Bílého domu by mohlo stačit k výrobě jaderné bomby odcizení zhruba 2000 tun vysoce obohaceného uranu a odděleného plutonia, které se běžně používá v rámci civilních a vojenských programů. Jak dodává The Independent, prezident Obama dostal za svoji snahu o jaderné odzbrojení Nobelovu cenu míru po pár měsících ve své funkci prezidenta. Dle Mosheho Kantora však mají hlavní vinu na současné patové situaci v oblasti kontroly jaderných zbraní právě Spojené státy.

„Washington trvale odmítá diskutovat o limitech pro svůj protiraketový program. To je hlavní překážka, která brání celému procesu zabezpečení jaderných zbraní a zvyšuje hrozbu jaderného útoku. Žádné zbraně by neměly být nedotknutelné. Lhostejno jestli se jedná o obranné či útočné zbraně,“ uvedl Kantor. Na summitu v Amsterodamu také zazněla prostřednictvím videozáznamu slova posledního sovětského prezidenta Gorbačova. „Se současnou situací nemůžeme být spokojeni. Hrozba použití jaderných zbraní se v posledních letech značně zvýšila.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …