Šokující vyjádření Nicolase Sarkozyho k Rusku. To byste nečekali

10.09.2015 13:52

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy včera poskytl rozhovor deníku Le Figaro, ve kterém kritizuje svého nástupce v prezidentském úřadu Hollanda kvůli souhlasu s přistěhovaleckými kvótami. Vyzývá dále k větší angažovanosti Evropy v Sýrii a tvrdí, že je nutné vzhledem ke společnému boji proti Islámskému státu zakopat válečnou sekyru s Ruskem.

Šokující vyjádření Nicolase Sarkozyho k Rusku. To byste nečekali
Foto: Indiatalkies.com
Popisek: Nicolas Sarkozy

Sarkozy kritizuje současného prezidenta Francoise Hollanda, který původně odmítal přistěhovalecké kvóty, ale nyní s nimi souhlasí. To jeho předchůdce v prezidentském úřadu považuje za důkaz nedostatku strategie a jakékoli vize. „Francie by měla sama iniciovat kurz, kterým by se měla Evropa ubírat, a nikoli být ve vleku událostí. Každý den však zjišťujeme o něco více, že Hollande ztratil kontrolu nad současnými událostmi,“ uvedl Sarkozy, který sám kvóty vytrvale kritizuje. Na tomto postoji se dle jeho vyjádření nic nemění. „Kvóty mohou být pouze důsledkem nové evropské imigrační politiky, nikoli jejím úvodním krokem. Je nutné přijít s jasnou strategií, aby byli občané Francie ujištěni, že máme situaci ve vlastních rukách,“ zmiňuje Sarkozy.

Podle Sarkozyho by měla Francie vyslat vzkaz, že nemá prostředky pro ekonomické imigranty. „Politické uprchlíky samozřejmě dále v rámci naši humanistické tradice vítáme. Na tom by se nemělo nic měnit. V případě válečných uprchlíků je nutné hned na začátku říci, že ve Francii budou pouze dočasně. Jakmile konflikty v jejich zemích utichnou, měli by se vrátit zpět domů. Francouzské úřady by v této souvislosti měly uvést do praxe prozatímní status válečného uprchlíka, který doposud neexistuje,“ navrhuje Sarkozy a připouští, že nebude snadné určit, kdo bude mít na tento status nárok. „Je nutné vše pečlivě vyšetřit, aby nedocházelo k podvodům. Zároveň se však musíme chovat přátelsky k těm, kteří jsou utlačováni,“ poukazuje Sarkozy.

Následně Sarkozy znovu opakuje, že pro ekonomické uprchlíky není ve Francii místo. „Nemáme pro ně ubytovací kapacity, práci ani peníze. Tohle jde mimo jakýkoli ideologický rámec. Musíme prostě vzít v úvahu realitu, protože jinak riskujeme, že se francouzská společnost jednoduše rozloží. Potom bude pozdě ronit krokodýlí slzy nad tím, že jsme ve své zbabělosti odmítli čelit realitě,“ konstatoval Sarkozy. Za řešení považuje zřízení detenčních center v okrajových zemích Schengenu. „Tato centra budou financována orgány EU, které spolupracují s Úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Je to jediný způsob, jak regulovat přiliv imigrantů a zabránit převaděčům, aby zneužívali jejich lidské utrpení,“ vysvětluje Sarkozy a dodává, že imigraci, terorismus či ekonomický rozvoj lze řešit jen prostřednictvím spolupráce mezi zeměmi Středomoří.

Celý rozhovor ve francouzštině je ZDE

V další pasáži rozhovoru se Sarkozy vyjadřuje k válce v Sýrii. Souhlasí se zahájením průzkumných letů nad Sýrií, které nedávno schválil prezident Hollande. „Mělo se tak stát už dávno. Nevím, co nám bránilo provádět 15 km nad pevninou tyto průzkumné lety. Letecké údery jsou dle mého názoru zcela na místě. Mělo se ale tímto způsobem jednat mnohem dříve. Nečinnost mezinárodního společenství vedla k tomu, že je Asadův režim, jenž má na svědomí nejméně 200 000 mrtvých, nadále u moci a Islámský stát stále posiluje. Syrská opozice se nyní, bohužel, musí právem domnívat, že jsme je opustili. Do tohoto vedení se musí zapojit i Spojené státy, ale v prvé řadě by to měla být záležitost pro Evropany. Kdykoli se Evropa otočila zády ke Středozemnímu moři, otočila se tím i zády ke své budoucnosti. Nemáme jinou možnost než zasáhnout,“ je přesvědčen Sarkozy.

Francouzské pozemní síly by však do Sýrie Sarkozy neposílal, protože dle svých slov nechce udělat ze Sýrie druhý Afghánistán a Irák. „Podílet se na pozemních operacích musí zejména regionální velmoci včetně zemí Perského zálivu a Egypta. V Libyi také operovaly před čtyřmi lety především arabské síly, nikoli evropské; a za pár měsíců bylo po všem. V neposlední řadě musí jít proti Islámskému státu syrská opozice. Kdo si může myslet, že lze tuto zemi osvobodit bez jejích vlastních vojáků?“ poukazuje Sarkozy, který je přesvědčen, že Islámský stát lze i přes současné přešlapování na místě porazit. „Je ovšem nutno do tohoto boje investovat potřebné prostředky. V neposlední řadě je nutné k tomuto boji získat zelenou do Rusů. Považuji za závažnou chybu, že jsme umožnili vytvořit podmínky pro vznik nové studené války,“ říká Sarkozy.

„V konfliktu s Islámským státem Rusko potřebujeme mít na naší straně. Musíme obrátit list a dívat se do budoucnosti, což samozřejmě neznamená, že bychom měli akceptovat vše, co se děje v Doněcku. Rusko musí ukázat svoji dobrou vůli při pomoci mezinárodnímu společenství. Také je nutné, aby se Rusko vrátilo do G8, mezi Evropany a Rusy musí být zahájen nový dialog. Je to v zájmu obou stran,“ tvrdí Sarkozy. Stran pokračování sankcí se v rozhovoru vyjadřuje poměrně vyhýbavě a neříká zcela jasně, jestli je pro jejich zrušení. V každém případě poukazuje na ztráty francouzských zemědělců, kteří prý přišli v důsledku sankcí o stovky milionů eur. „Chcete-li vládnout, musíte učinit jasnou volbu. My jsme zatím viděli jen to, že Francie přišla z důvodu zrušení dodávek výsadkových lodí Rusku o dvě miliardy eur,“ říká Sarkozy.

V závěru rozhovoru se Sarkozy vrací k vojenským zásahům v Iráku a Libyi. Irák považuje za jasný neúspěch. „Vše začalo lží o údajných zbraních hromadného ničení, to nebyl dobrý začátek. Ovšem třeba Libye je příkladem dokonalé spolupráce mezi západními a arabskými zeměmi, které tuto zemi i celý svět dokázaly zbavit nebezpečného režimu. Následně však, bohužel, došlo kvůli vnitřním rozporům k rozdělení země a nedůsledným politickým rozhodnutím,“ zmiňuje Sarkozy, jenž se také vyjadřuje k připravovanému plánu prezidenta Hollanda vztahujícímu se k budoucnosti Sýrie, ve kterém se ovšem nepočítá se současným vůdcem Sýrie Asadem. „Budoucnost Sýrie opravdu nelze spojovat s jeho osobou. Neměli bychom však opakovat chyby z Iráku a členství ve vládní straně Baas by automaticky nemělo znamenat nemožnost podílet se na dalším chodu země. Musíme usilovat o národní usmíření, v rámci kterého budou do společnosti začleněni i představitelé minulého režimu. To je hlavní podmínkou trvalého míru,“ uzavírá Sarkozy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…