Soledar dobyt, hlásí Moskva. Ukrajinci mluví jinak. A další zprávy se hrnou

13.01.2023 22:51

Rusové se podle mnohých zpráv zpravodajských agentur definitivně zmocnili většiny více než 10tisícového ukrajinského města Soledar nedaleko půl roku obléhaného Bachmutu. Ukrajinské síly drží jen jeho západní okraj a z města organizovaně ustupují, což by znamenalo jeden z větších úspěchů ruských sil po několika měsících. Ukrajina nadále odmítá dobytí Soledaru potvrdit. A liší se i ruské verze sdělení, kdo má na dobytí Soledaru hlavní podíl. Ruská armáda uznala, že zejména wagnerovci.

Soledar dobyt, hlásí Moskva. Ukrajinci mluví jinak. A další zprávy se hrnou
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruský tank T-72B3

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí
Ovládnutí Soledaru, který je důležitý kvůli své blízkosti Ruskem dlouhé měsíce obléhaného Bachmutu i tamními solnými doly s tunely dosahujícími délky až okolo 200 kilometrů, Moskva oznámila v pátek, což by znamenalo, že po půl roce vojenských neúspěchů ruské síly dosáhly prvního většího úspěchu na bojišti.

Situace ve městě je však podle zpravodajských agentur dosti nepřehledná, a přestože se ukrajinská armáda z podstatné části města stáhla, stále má bojovat na jeho západním okraji a Ukrajinci odmítají potvrdit zprávy, že město ztratili. Mluvčí východoukrajinského vojenského velení Serhij Čerevatij podle agentury Reuters převzetí kontroly nad Soledarem popřel.

Ruské ministerstvo obrany naopak uvedlo, že jeho síly dobyly Soledar již ve čtvrtek večer a podotklo, že to umožní odříznout ukrajinské zásobovací trasy do většího města Bachmut na jihozápadě a „uvěznit“ tam zbývající ukrajinské síly.

„Dobytí Soledaru bylo umožněno neustálým bombardováním nepřítele útočným a armádním letectvem, raketovými silami a dělostřelectvem uskupení ruských sil,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany dle Reuters.

Americká televize CNN tvrdí, že v pátek v Soledaru měly ukrajinské síly být, avšak situace vypadala jako organizovaný ústup. Tvrdí též, že z města se ozývala minometná a raketová palba.

Nejmenovaný ukrajinský důstojník v oblasti agentuře Reuters telefonicky sdělil, že Rusové město plně neobsadili. „Minulou noc byla dělostřelecká palba jako z pekla, z obou stran. Podle toho, co vím, se našim chlapcům podařilo spořádaně opustit některé části (Soledaru) a nyní (útočné) skupiny vedou protiútok, ale město stále držíme,“ tvrdil.

Ukrajinští představitelé dle agentury ve čtvrtek uvedli, že uvnitř Soledaru zůstalo pod ruskou palbou uvězněno více než 500 civilistů včetně 15 dětí. Není jasné, jestli se je během pátku podařilo evakuovat.

Rozchází se také informování Moskvy ohledně toho, kdo má mít na spekulovaném dobytí města hlavní podíl.  Zatímco ruské ministerstvo obrany ve svém prvotním prohlášení připsalo dobytí města podle agentury Reuters ruským jednotkám a letectvu, aniž by zmínilo roli žoldnéřské skupiny wagnerovců, kterou založil Jevgenij Prigožin, ruská armáda hovořila opačně.

Prigožin již dříve zdůrazňoval, že nejde o úspěch ruské armády, nýbrž se mají útoku účastnit pouze wagnerovci, což nyní podle Al-Džazíry ruská armáda nepřímo potvrdila, jelikož – dosti neobvykle – pochválila jednotky wagnerovců. „Tato bojová mise byla úspěšně realizována díky odvážným a obětavým akcím dobrovolníků útočných oddílů Wagner,“ zaznělo v pozdějším vyjádření.

Kvůli ohromným ztrátám ruské strany britský The Guardian hovoří o tom, že pokud se ruské dobytí města potvrdí, půjde o jakési „Pyrrhovo vítězství“, neboť bylo vykoupeno ohromnými ztrátami.

Nutné je však podotknout, že mnozí z wagnerovců jsou naverbovaní vězni, kteří byli častokrát odsouzeni za velmi vážné násilné delikty včetně vražd, takže jejich ztráta se v řadách ruské armády nikterak neprojeví.

Reportér Al-Džazíry z Moskvy Ali Hashem podotknul, že wagnerovci zdůrazňují, že na místě byli přítomni pouze oni, což však prý vůbec nemění nic na tom, že po změnách v ruských silách je Rusko opět v ofenzivě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…