Souboj Václava Havla a Miloše Zemana. Zde je výsledek

18.11.2015 11:05

Začátek nové svobodné éry, ale i změnu k horšímu a velké zklamání představuje 17. listopad 1989 pro občany České republiky. Alespoň to vyplývá z průzkumu agentury SANEP.

Souboj Václava Havla a Miloše Zemana. Zde je výsledek
Foto: David Daniel
Popisek: Výročí 17. listopadu v Brně

Zklamání převažuje. Podle 65 % dotázaných se rozhodně heslo Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí nepodařilo naplnit. Více než 53 procent obyvatel není spokojeno s aktuální politickou situací a 45 % dotázaných míní, že nejsme vyspělou demokratickou zemí. 

Zajímavé je však to, že jen 18 procent dotázaných odpovědělo, že se měli za komunistické éry lépe a zároveň 42 % občanů řeklo, že jsou na svou zemi hrdi. Za vlastence se rozhodně považuje 58 procent obyvatel. Spíše ano v této otázce odpovědělo dalších 22 procent.

Celý průzkum ZDE

Dotázaní občané považují za největší klady sametové revoluce volné podnikání, svobodu projevu, větší možnosti studia, ale především možnost cestování. Mezi zápory převažuje korupce v politice, policii a justici, zvýšená kriminalita, ztráta sociálních jistot i zhoršující se životní úroveň. 

Nejvýznamnější osobností polistopadového vývoje je Václav Havel s 35,7 %, hned na druhém místě jej následuje Miloš Zeman s 34,8 %. Oproti loňskému roku tak došlo k výraznému vzestupu Zemana (z 17,4 %) a výraznému poklesu Havla (z 45,6 %). Třetí Václav Klaus se stále pohybuje kolem 12 %. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…