Soud chce v březnu pokračovat v řešení korupční kauzy kolem Ratha

02.01.2018 14:27

Krajský soud v Praze nařídil nařídil nová jednání v korupční kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD). Případ se před soud vrátí 6. března, v plánu má zatím 16 jednacích dní, zjistila ČTK z justiční databáze.

Soud chce v březnu pokračovat v řešení korupční kauzy kolem Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath před soudní síní

Soudní jednání bylo na konci loňského října přerušeno na neurčito. Soud se musel zabývat námitkami na podjatost soudce Roberta Pacovského a jeho trestního senátu, kterou vznesl Rath a další obžalovaní. Soud již rozhodl, že se necítí být podjatý. Kvůli stížnostem na toto rozhodnutí se však možnou podjatostí soudu nyní zabývá pražský vrchní soud, u něhož případ leží od poloviny prosince. Očekává se, že by o stížnostech měl rozhodnout v lednu či únoru.

I přesto již podřízený soud podle justiční databáze vypsal nové termíny hlavního líčení, které bude deset dní v březnu a další čtyři dny v dubnu. Poslední jednání je zatím naplánované na 13. dubna.

Senát Pacovského v červenci 2015 Rathovi uložil 8,5 roku vězení za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek ve středních Čechách. Verdikt následně v roce 2016 v neveřejném zasedání zrušil odvolací vrchní soud kvůli použitým odposlechům a věc vrátil k novému projednání. Loni se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz. Pak se loni případem začal znovu zabývat krajský soud.

Za hlavní organizátory trestné činnosti obžaloba považuje Kateřinu Kottovou a Petra Kotta, kteří podle spisu přizpůsobovali veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory „velkým hráčům“, kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali „křoví“. Ve zrušeném rozsudku jim za to soud vyměřil 7,5 roku vězení. Stavební zakázky se týkaly opravy budov a modernizace nemocnic ve Středočeském kraji či opravy zámku v Buštěhradu na Kladensku.

V korupční kauze je 11 obžalovaných, policie je pozatýkala v květnu 2012. Zbylými stíhanými jsou stavební manažeři a jednatelé zdravotnických společností. Soudy se kauzou zabývají od roku 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…