Soud našel páku na vypečeného soudce Berku. Toho amnestoval Klaus

23.01.2013 7:08

V kauze ústeckého konkurzního soudce Jiřího Berky začíná být jasno. Nejvyšší soud přišel na to, že kolegové z budějovického krajského soudu nesprávně vyhodnotili Berkovu pokračující trestnou činnost. O prominutí jeho trestu tak nyní bude rozhodovat olomoucký vrchní soud. S informací přišel deník Právo.

Soud našel páku na vypečeného soudce Berku. Toho amnestoval Klaus
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Českobudějovický krajský soud nedávno v rámci amnestie Berku osvobodil, pardon se totiž vztahoval na kauzy táhnoucí se déle než osm let. Jenže si celou věc vyložil špatně. Některá stíhání totiž proti soudci začala později, než před osmi lety. Budějovický soud si toho sice byl vědom, věc ovšem posoudil tak, že šlo o pokračující trestnou činnost, amnestie se tak měla vztahovat i na tyto mladší skutky. Nejvyšší soud má však jiné mínění, takový postup je podle něj nepřípustný.

Vykradač chat

Prezidentská amnestie, kterou na Nový rok udělil Václav Klaus, se podle Nejvyššího soudu na podobné případy musí vztahovat jen částečně. Právu to potvrdil náměstek ministra spravedlnosti František Korbel s tím, že lze případ přirovnat k případu dlouholetého vykradače chat.

„Nejdříve mu je sděleno obvinění za vykradení první chaty a teprve později mu přibývají stíhání za další a další,“ říká pro Právo Korbel s tím, že činy, které byly připojovány později, je pak nutné posuzovat samostatně.

Popření důvěry veřejnosti

Korbel dodal, že chtějí využít všechny možnosti, aby soudce Berka nevyvázl beztrestně a aby mu stát nemusel nahrazovat plat a vracet ho do taláru. „Neumím si něco takového představit, to by bylo popření důvěry veřejnosti v justici,“ řekl náměstek. Pražské vrchní státní zastupitelství tak proti nedávnému omilostňovacímu verdiktu českobudějovického krajského soudu podalo stížnost. O prominutí trestu pro Berku tak nyní bude rozhodovat olomoucký vrchní soud. A pokud by ten pardon potvrdil, mohou žalobci využít i mimořádný opravný prostředek v podobě dovolání.

Kauza podezřelých konkurzů se táhne od roku 2003. Jde o jeden z nejrozsáhlejších případů v historii české justice, v němž je obžalováno 12 lidí. Devět jich krajský soud v roce 2010 nepravomocně odsoudil za účast na zločinném spolčení se škodou velkého rozsahu, tři zprostil obžaloby. Devítileté tresty dostali konkurzní soudce Berka, konkurzní správce Daniel Thonat a bývalý prorektor Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislav Větrovec

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…