Soud odročil líčení se Zdenou Mašínovou

03.05.2016 16:00

Zdena Mašínová, která se soudí o rodinný statek v Lošanech na Kolínsku, zatím majetek nezíská. Kolínský soud dnes případ odročil na neurčito. Soudkyně Iva Winklerová uvedla, že se soud potřebuje důkladně seznámit se stanovisky všech dědiců, případně jejich zmocněnců. Dnešní nové jednání nařídil Ústavní soud.

Soud odročil líčení se Zdenou Mašínovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdena Mašínová

Soudkyně dnes namítla, že se soud potřebuje důkladně seznámit se všemi účastníky řízení, tedy i dětmi Ctirada a Josefa Mašínových žijícími ve Spojených státech. "Já ten návrh na zahrnutí všech dědiců učinit nemohu, mám akorát stanovisko žalující Zdeňky Mašínové," řekla soudkyně. Dodala, že vyzvala žalující stranu, aby si určila lhůtu, kdy všechny potřebné dokumenty dodají. "Myslím, že stačí třicet dní," reagoval právní zástupce Mašínové Milan Janoušek. Státní zástupkyně k dosavadnímu průběhu řízení dnes nepředložila žádné připomínky.

Podle Ústavního soudu postupoval Okresní soud v Kolíně příliš formalisticky a chyboval, když nepoučil Mašínovou o povinnosti postupovat koordinovaně s ostatními dědici a rovnou její žalobu zamítl.

Janoušek dnes uvedl, že je třeba vycházet z dědické posloupnosti s tím, že Josef Mašín st., popravený nacisty v roce 1942 za odbojovou činnost, byl ženatý s paní Zdenou Mašínovou a z jejichž svazku vzešly děti Ctirad, Josef a Zdena. Matka zemřela v Praze v roce 1956 v komunistickém vězení. "Dědické řízení neproběhlo, existuje ale závěť, kde matka odkazuje majetek svým dětem rovným dílem," uvedl právní zástupce Mašínové. Ctirad Mašín zemřel v USA v srpnu 2011 a uvedl, že nemovitosti v Lošanech chce odkázat dětem svého bratra. Josef Mašín žijící v USA chce postoupit své dědické nároky rovněž svým dcerám Barbaře a Sandře.

Rod Mašínů na statku žil po staletí. V roce 1940 jej protinacistický odbojář Josef Mašín nechal přepsat na své tři nezletilé děti. Později statek zabral stát. Po listopadu 1989 získala dvě osminy statku Zdena Mašínová, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínové se do Česka nevrátili - zůstali ve Spojených státech.

Mašínová chce v rodinném statku v Lošanech vytvořit důstojný památník svého otce. Nemovitost v současné době chátrá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…