Soud pravděpodobně rozhodne o vydání údajných spolupracovníků teroristů do USA

15.04.2015 6:27

Pražský městský soud dnes bude pokračovat v projednávání přípustnosti vydání trojice údajných spolupracovníků teroristů do Spojených států. Je pravděpodobné, že rozhodne. Mužům v USA hrozí až doživotí, konečný souhlas s jejich vydáním musí vyslovit ministr spravedlnosti.

Soud pravděpodobně rozhodne o vydání údajných spolupracovníků teroristů do USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ambasáda USA v Praze

Faouzi Jaber s Chálid Marabí pocházejí z Pobřeží slonoviny, třetí obviněný Alí Fajád je Libanonec s ukrajinským občanstvím. Spojené státy nasadily na Jabera a Marabího v roce 2012 agenty, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Policisté s nimi naoko vyjednávali o převozu kokainu do USA a o nákupu zbraní na útoky proti americkým jednotkám v Kolumbii. Kvůli nákupu zbraní prý Jaber oslovil Fajáda, zaměstnance ukrajinské státní firmy Ukrspecexport, která se zbraněmi obchoduje.

Schůzky agentů s obviněnými se údajně konaly v Ghaně, později i ve Varšavě a nakonec v pražském hotelu, kde trojici loni v dubnu zadržela policie. Od té doby jsou muži v české vazbě. Svou vinu i vydání do USA odmítají.

Američané trojici viní ze "spiknutí k poskytnutí materiální podpory teroristické organizaci". Jaberovi a Marabímu dále kladou za vinu spiknutí k praní špinavých peněz a k prodeji kokainu, Jaberovi a Fajádovi pak ze spiknutí k nabytí a prodeji raket země-vzduch a ze "spiknutí s cílem zabít důstojníky a zaměstnance Spojených států".


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…