Soud projedná odvolání bývalého Drábkova náměstka proti trestu za vydírání

14.01.2016 6:11

Pražský vrchní soud dnes projedná odvolání v kauze někdejšího prvního náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišky a exředitele ministerského odboru informatiky Milana Hojera. Za zneužití pravomoci a za vydírání firmy OKsystem nepravomocně dostali sedm a šest let vězení. Kvůli Šiškovu trestnímu stíhání skončil v roce 2012 ve funkci ministr Jaromír Drábek (TOP 09).

Soud projedná odvolání bývalého Drábkova náměstka proti trestu za vydírání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Případ se týká softwarové společnosti OKsystem, která pro ministerstvo dlouhodobě zajišťovala čtyři rozsáhlé informační systémy. Úřad se ale v roce 2011 domluvil s jiným dodavatelem, společností Fujitsu Technology Solutions, a to bez výběrového řízení. OKsystem v tom viděl rozpor se zákonem o veřejných zakázkách, a proto se obrátil na antimonopolní úřad. Šiška a Hojer údajně po jednateli firmy žádali stažení stížnosti, za což měl OKsystem získat zakázku za nejméně 100 milionů korun. V opačném případě by prý firma zakázku nedostala.

Šiška s Hojerem vinu odmítají. Jejich obhájci argumentují mimo jiné tím, že OKsystém si na ministerstvu vytvořil monopolní pozici a nové vedení úřadu mělo za úkol snížit náklady.

Exnáměstek je obžalován ještě v dalších dvou kauzách: jedna se týká údajně zmanipulovaných IT zakázek na provoz systému výplaty sociálních dávek, druhá údajného pokusu přidělit miliardovou zakázku na kontrolu dávek firmě IBM.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…