Soud v Rathově kauze uložil podmínky i tresty vězení

31.01.2020 16:25

Středočeský krajský soud dnes v takzvané druhé větvi korupční kauzy bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha uznal vinnými devět lidí a osm firem. Společnostem uložil tresty od zveřejnění rozsudku po zrušení, lidi potrestal vězením i podmínkami, většinou spojenými s peněžitými tresty a zákazy činnosti. Verdikt není pravomocný, obžalovaní se proti němu buď na místě odvolali, nebo si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Všichni vinu za korupci a machinace se zakázkami odmítají.

Soud v Rathově kauze uložil podmínky i tresty vězení
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Nejpřísněji potrestal soud Ratha a bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou s manželem Petrem Kottem, kteří byli hlavními aktéry případu. Shodně je poslal na osm let do vězení. Kottovým dále uložil dvacetimilionové peněžité tresty, někdejší hejtman má podle verdiktu zaplatit 18 milionů korun. Trojici udělil i zákazy činnosti.

Rath si podle obžaloby spolu s bývalou ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Kottovou a jejím manželem Petrem Kottem domlouvali úplatky od ostatních obžalovaných za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice.

Vězení soud prodloužil i dalším obžalovaným, kteří už s Rathem figurovali v první části kauzy. Šest let za mřížemi mají strávit podnikatelka Lucie Novanská, jejíž firma Aveza pro Středočeský kraj pořádala zadávací řízení, a bývalý šéf stavební firmy Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský. Nově soud do vězení poslal obchodního náměstka stavební společnosti Metrostav Jiřího Anděla, který podle něj uplácel kvůli získání zakázek na rekonstrukce nemocnic. Všem uložil i peněžité tresty, Novanské a Drážďanskému i zákazy činnosti.

S podmíněnými tresty odešli od soudu někdejší ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek, který podle státního zástupce Jiřího Pražáka dostal 740.000 korun od vítěze tendru na dodání 48 sanitních vozů. Dostal tříletou podmínku s čtyřletým odkladem. Stejně potrestal bývalého manažera zdravotnické firmy Martina Jireše a generálního ředitele Metrostavu Pavla Piláta. Také jim k tomu trestní senát přidal peněžité tresty a zákazy činnosti.

Metrostavu dnes soud zakázal na tři roky účast ve veřejných zakázkách, firma by také měla zaplatit peněžitý trest deset milionů korun. Účast ve veřejných zakázkách zakázal soud i společnostem Hospimed, Jipe a Puro Klima, i je potrestal peněžitými tresty. Konstruktivě Branko má podle rozsudku propadnout veškerý majetek.

Obžalobě čelí ještě firma Tenton, které soud uložil povinnost zveřejnit v médiích část rozsudku, která se společnosti týká. Stejně soud potrestal i zbylé společnosti. Nejtvrdší trest, tedy zrušení právnické osoby, uložil soud dvěma obžalovaným firmám – Aveze a ML Compet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…