Soud v druhé kauze exhejtmana Ratha začne v lednu. Znovu jde o miliony

15.10.2018 12:31

Krajský soud v Praze začne v polovině ledna projednávat takzvanou druhou větev korupční kauzy bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Informaci z internetové soudní databáze dnes ČTK potvrdila mluvčí soudu Jitka Kubešová. V případu je obžalováno devět lidí a osm společností.

Soud v druhé kauze exhejtmana Ratha začne v lednu. Znovu jde o miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Týká se zejména přijetí úplatků, podplácení, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletich při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie.

„Jednání je nařízeno od 15. ledna,“ řekla Kubešová. Kromě Ratha stanou před soudem také bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott, podnikatelka Lucia Novanská, jejíž firma organizovala tendry pro kraj, a stavbař Pavel Drážďanský. Všichni už byli spolu s bývalým hejtmanem nepravomocně odsouzeni za korupci v souvislosti se zakázkami ve Středočeském kraji už v první části kauzy. Nově pak přibyli manažeři stavebních firem Petr Pilát a Jiří Anděl nebo šéf středočeské záchranné služby Martina Houdek a firmy, které byly do systému zapojeny. Patří mezi ně například stavební společnost Metrostav.

Skupinu státní zastupitelství viní z údajné manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic, konkrétně rekonstrukcí či výstavby pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchrannou službu. Celkem šlo o zakázky za více než 700 milionů korun. Obžalovaní v druhé části korupční kauzy podle vyšetřovatelů požadovali úplatky za 66,4 milionu korun, z toho údajně převzali 3,4 milionu korun.

Státní zástupce podal v druhé části kauzy obžalobu už v červenci 2016, Krajský soud v Praze ale loni v lednu případ vrátil policii k došetření kvůli odposlechům, jež při vyšetřování pořídila. Soud také nařídil, aby vyšetřovatelé znovu vyslechli některé svědky.

V tzv. první větvi kauzy potrestal na konci června Krajský soud v Praze Ratha za korupci v souvislosti se zakázkami Středočeského kraje 8,5 lety vězení. O rok nižší trest dostali manželé Kottovi, kteří podle spisu machinace s tendry organizovali. Zbylé obžalované potrestal soud podmíněnými i nepodmíněnými tresty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…