Soud v kauze Ratha vyslechne další svědky, pak bude týden pauza

05.09.2013 6:35

Krajský soud v Praze dnes vyslechne v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) ředitele Úřadu regionální rady, Regionálního operačního programu Střední Čechy a jeho bývalého kolegu, dříve vedoucího oddělení administrace projektů. Právě veřejných zakázek financovaných z fondů Evropské unie se týká obžaloba, podle níž skupina 11 lidí upravovala tendry, což prý provázelo uplácení.

Soud v kauze Ratha vyslechne další svědky, pak bude týden pauza
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath je viněn z korupčního jednání

Soudce Robert Pacovský chce dnes vyslechnout dva svědky, na pátek a následující týden je v hlavním líčení plánovaná přestávka. Projednání bude pokračovat 17. září výslechem dalších svědků.

Soudce od začátku hlavního líčení 7. srpna vyslechl zatím všechny obžalované, přehrál policejní videozáznam ze zadržení Ratha loni v polovině května v Rudné u Prahy a pozval prvních několik svědků. V následujících týdnech má mimo jiné v plánu pustit odposlechy pořízené kriminalisty.

Svědci tvrdí, že se vše dělo podle zákona

Svědci byli zatím z úřadu Středočeského kraje, kterému Rath šéfoval jako hejtman. Většinou obecně popisovali průběh zadávání zakázek, jejich vyřizování a kdo se na nich podílel. Uvedli, že se vše dělo podle zákona a výběrová řízení měla vícenásobnou kontrolu mezi různými úřady.

Žalobce Petr Jirát v kauze viní 11 lidí z upravování tendrů ve stavebnictví a zdravotnictví tak, aby vyhrála předem domluvená firma. Jako "mozky organizované trestné činnosti" označuje bývalou šéfku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího přítele, náměstka nemocnice a exposlance Petra Kotta. Ratha údajně o všem informovali a dělil se s nimi o úplatky. Kromě trojice jsou obvinění většinou manažeři firem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …