Soud začne projednávat kauzu sporné zakázky pro Promopro

31.10.2014 19:13

Pražský městský soud začne v pondělí projednávat kauzu údajně předražené zakázky pro společnost Promopro z dob českého předsednictví EU. Exnáměstkyně někdejšího místopředsedy vlády Alexandra Vondry Jana Hendrichová a její tehdejší podřízení z úřadu vlády Radomír Karlík a David Mlíčko podle obžaloby způsobili státu škodu nejméně 388 milionů korun. Obvinění čelí i jednatel Promopra a osm zástupců dalších firem.

Soud začne projednávat kauzu sporné zakázky pro Promopro
Foto: Redakce
Popisek: Kauza ProMoPro je spojována mimo jiné s ministrem obrany Alexandrem Vondrou

Promopro získalo v roce 2008 od úřadu vlády zakázku na zajištění audiovizuální techniky na konferencích v době českého předsednictví EU, a to bez výběrového řízení. Firma následně dostala zaplaceno celkem 525 milionů korun. Podle obžaloby, kterou má ČTK k dispozici, stojí za sjednáním naprosto nevýhodné smlouvy někdejší ředitelka sekce pro předsednictví ČR v Radě EU Hendrichová, tehdejší ředitel odboru logistiky Karlík a exředitel odboru rozpočtu a veřejných zakázek Mlíčko. Státní zástupce tvrdí, že trojice postupovala v rozporu se zákonem o majetku ČR, se zákoníkem práce i se směrnicí vedoucího úřadu vlády upravující postup při zadávání veřejných zakázek.

Přistoupení na zcela nevýhodné podmínky

„Zadáním veřejné zakázky společnosti Promopro v rámci jednacího řízení bez uveřejnění tuto společnost zcela účelově a nedůvodně upřednostnili před ostatními potencionálními zájemci včetně eventuálních zahraničních zájemců,“ stojí v obžalobě. V daném případě prý podmínky pro použití jednacího řízení bez uveřejnění vůbec nebyly naplněny.

Firmu Promopro údajně prosadil Karlík, který poukazoval na to, že společnost má exkluzivní postavení v pražském Kongresovém centru a že jakékoliv jiné řešení je tedy buď zcela nemožné, nebo ekonomicky neúnosné. K dalším šesti lokalitám vybraným pro akce v rámci předsednictví přitom Promopro žádný vztah neměla.

Náležitosti rámcové smlouvy s Promoprem dojednával Mlíčko, který údajně přistoupil na zcela nevýhodné podmínky. „Úřad vlády měl sjednány krajně nevýhodné cenové podmínky umožňující dodavateli si fakticky jednostranně a neomezeně diktovat a stanovovat ceny za poskytování služeb souvisejících s provozem audiovizuální techniky,“ konstatovala obžaloba.

Trestní spis ke kauze je i vzhledem k počtu obžalovaných mimořádně obsáhlý

Mlíčko, Karlík a Hendrichová prý navíc nevytvořili dostatečné kontrolní mechanismy, takže úřad vlády Promopru údajně proplatil 388 milionů za činnosti, které se buď vůbec neuskutečnily, nebo které nijak nesouvisely s předmětem uzavřené smlouvy. Podle obžaloby tak trojice zneužila pravomoc veřejného činitele a porušila povinnost při správě cizího majetku. Hendrichová s Karlíkem se navíc údajně dopustili i pletich při veřejné soutěži.

Tehdejší jednatel Promopra Jaroslav Veselý a jednatelé subdodavatelských firem Vlastimil Maxa a Libor Veverka čelí obžalobě z podvodu za to, že úřadu vlády předkládali podvržené faktury. Získané peníze prý dále „prali“ přes zbylé obžalované: Václava Čadu, Radka Müllera, Marcela Příkopu, Ivana Komárka, Romana Pekaroviče a Pavla Girstla.

Trestní spis ke kauze je i vzhledem k počtu obžalovaných mimořádně obsáhlý. Pražský městský soud se proto obžalobou začne veřejně zabývat téměř rok poté, co ji státní zástupce podal. Předsedkyně soudního senátu Eva Brázdilová zatím nařídila termíny hlavního líčení přes celý listopad až do 4. prosince. Stát se k trestnímu řízení připojil jako poškozený.

Brázdilová v minulosti rozhodovala například o vině a trestu pro Bohumíra Ďurička, který zastřelil Václava Kočku mladšího. Soudila také podnikatele Tomáše Pitra kvůli podezřelým obchodům s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny či mladíka, který brutálně zavraždil v pražské Krči dva své spolubydlící.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…