Soud zrušil další vládní opatření. Nechceme to řešit týden co týden, postěžoval si soudce

21.05.2021 16:54

Soud zrušil opatření, které zakazuje přítomnost veřejnosti ve vnitřních prostorách restaurací, heren a kasin. Podle Nejvyššího správního soudu pandemický zákon umožňuje omezit obchod a služby, ale nikoliv zakázat jejich provoz, a to ani prostřednictvím zákazu přítomnosti veřejnosti. Pro Ministerstvo zdravotnictví jde o několikátou prohru v řadě.

Soud zrušil další vládní opatření. Nechceme to řešit týden co týden, postěžoval si soudce
Foto: Václav Fiala
Popisek: Ulice Plzně plní restaurační zahrádky

Anketa

Má ministr Arenberger skončit?

69%
18%
hlasovalo: 10272 lidí

Nejvyšší správní soud opět zrušil vládní restrikci. S informací přišla ČTK. „Nejvyšší správní soud zrušil regulaci provozu restaurací, heren a kasin v aktuálním opatření Ministerstva zdravotnictví. Rozhodnutí ale nebude mít bezprostřední dopad. Zásah soudu totiž vstoupí v platnost dnem právní moci rozsudku, tedy po vypracování odůvodnění a po doručení.

Sporné opatření se týkalo provozu v aktuálním týdnu, pro příští týden je už připravené nové opatření, v základních bodech totožné – „Vnitřní prostory restaurací mají zůstat zavřené, stejně jako herny a kasina,“ píše se na ČTK.

Celý článek ZDE:

Ministerstvo zdravotnictví by nyní mělo reagovat na argumenty uváděné Nejvyšším správním soudem a další opatření upravit tak, aby splňovalo výtky uvedené soudem. Doposud se ministerstvo poučit nemělo. „Není naším cílem, abychom odkládali rozhodování v dalších věcech a řešili totéž týden co týden,“ pověděl soudce Tomáš Langášek.

Anketa

Považujete Srby za bratrský národ?

96%
4%
hlasovalo: 13320 lidí

K Nejvyššímu správnímu soudu se podnět dostal od advokáta Adama Černého, který ho podával z pozice zákazníka. Argumentoval, že jako zákazník nemůže využívat služby restaurací, což se následně odráží v jeho sociálních vazbách a v trávení volného času. Restaurace či bary mohou mít otevřené zahrádky, vnitřní prostory jsou zavřené. Výjimky platí například pro školní a zaměstnanecké stravování.

Opatření je formulováno tak, že ve vnitřních prostorách restaurací, heren a kasin opatření zakazuje přítomnost veřejnosti. Podle Nejvyššího správního soudu však pandemický zákon umožňuje omezit obchod a služby, ale nikoliv zakázat jejich provoz, a to ani prostřednictvím zákazu přítomnosti veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …