Soudce Jirsa podal ústavní stížnost kvůli platům soudců

31.03.2015 12:10

Předseda Okresního soudu Brno-venkov Petr Jirsa dnes podal k Ústavnímu soudu stížnost proti průlomovému rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) o platech soudců. ČTK dnes řekl, že chce, aby se celá věc ohledně platů jednou pro vždy vyřešila. Jirsa měl těžké rozhodování, protože jako předseda soudu zastupuje stát, na druhé straně souhlasí s argumenty soudců.

Soudce Jirsa podal ústavní stížnost kvůli platům soudců
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Nejvyšší soud loni v pilotním případu přiznal soudkyni z Brněnska dorovnání platu jednak kvůli nesprávně stanovené základně, jednak kvůli dlouhodobě sníženému koeficientu. Verdikt vyvolal značnou pozornost, vládě se nakonec podařilo dohodnout s většinou soudců na částečném dorovnání platů, a výrazně tak omezit rozpočtové výdaje, které by si jinak průlomový verdikt vyžádal.

Dorovnání platu se u soudu v pilotním případu domáhala soudkyně Okresního soudu Brno-venkov

Podle dohody mají soudci zpětně dostat peníze za léta 2012 až 2014, o které přišli kvůli nesprávně stanovené platové základně, nikoli však peníze pozbyté kvůli tomu, že jim zákonodárci dlouhodobě nepřiznávali trojnásobek základny. Stát by tak měl soudcům vyplatit celkem 1,2 miliardy korun. Vláda ale i po dohodě usilovala o to, aby Jirsa stížnost k ústavnímu soudu podal. Těsně před koncem dvouměsíční lhůty Jirsa vyhověl.

Dorovnání platu se u soudu v pilotním případu domáhala soudkyně Okresního soudu Brno-venkov Jana Lorencová. Jirsa s ní souhlasí a myslí si, že by soudci měli peníze zpětně dostat. Na druhé straně se jako předseda soudu ocitl v pozici zástupce státu, měl by tedy zároveň hájit jeho rozpočtové zájmy. Zároveň jako jediný měl kompetenci stížnost podat.

Ústavní soud už v minulsti o soudcovských platech opakovaně rozhodoval. Většinou se stavěl na stranu soudců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…