Soudce o Bártově případu: S kamerami v síni bych byl zdrženlivější

08.03.2012 23:12

Důkazní nahrávka, kterou ve čtvrtek předal soudci údajně uplacený Jaroslav Škárka, je i přes svou nekvalitu regulérním důkazem, který soud prý ještě musí podrobit analýze. Podle předsedy okresního soudu v Kutné Hoře Petra France je to logické, soudce totiž musí přijmout veškeré důkazy pořízené legální cestou.

Soudce o Bártově případu: S kamerami v síni bych byl zdrženlivější
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soudní řízení s Vítem Bártou

Pro pomoc s vyčištěním videozáznamu se prý soudci obvykle obracejí na specializovaná vědecká pracoviště, nejčastěji na Kriminalistický ústav v Praze. Pro neuznání tohoto důkazu podle France není důvod.

„Problém by byl, kdyby byl důkaz získaný nezákonně, pak by nemohl být použit. Zákonně získaný důkaz se naopak může během řízení použít kdykoliv,“ řekl Franc v Událostech, komentářích na ČT24.

S kamerami v soudní síni bych byl opatrnější, tvrdí soudce

Zpřístupnění soudního jednání veřejnosti je čistě na soudci, kdyby ovšem případ předsedy poslanců Věcí veřejných Víta Bárty posuzoval Franc, byl by zdrženlivější. „Já osobně bych byl pravděpodobně zdrženlivější, co se týče účasti kamer na řízení,“ naznačil Franc. „Což ale v žádném případě nesnižuje váhu pana kolegy v tomto rozhodnutí. Zákon mu ukládá možnost tohoto rozhodnutí a je to naprosto v pořádku."

Podle soudce je při rozhodování o přístupu kamer zásadní důkazní situace a také bezpečí svědků. Existují případy, kdy by kamery mohly nadělat víc škody než užitku. „Pan soudce to vyhodnotil tak, jak to vyhodnotil a je to jeho rozhodnutí,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…