Soudkyně zpražila Kalouska ve sporu s Babišem: Vulgární výrazy užívají dlouhodobě oba

04.09.2021 20:29

Za slova, že je exposlanec Miroslav Kalousek „zloděj“ a „ožrala“, a obvinění, že „zabil lidi“, se předseda vlády Andrej Babiš (ANO) podle nejnovějšího rozsudku soudu nemusí omlouvat. Server Seznam Zprávy upozornil, že se aktuální rozhodnutí soudkyně odvolává na „maximální míru svobody projevu“ na parlamentní půdě. Kalousek se podle rozsudku mohl následně bránit, a útok od Babiše byl očekávatelný.

Soudkyně zpražila Kalouska ve sporu s Babišem: Vulgární výrazy užívají dlouhodobě oba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí
Spor mezi premiérem Andrejem Babišem a bývalým poslancem TOP 09 Miroslavem Kalouskem se týká Babišova výroku z července 2018, že Kalousek „rozkrádal Ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“, a jeho slovních výpadů proti Kalouskovi, obsahujících označení někdejšího poslance za „ožralu“ a „zloděje zlodějského“.

Soudkyně Okresního soudu Praha-západ Simona Kačerová loni v září rozhodla, že Babiš se má omluvit Kalouskovi za svá slova. Upozornila rovněž, že by na půdě Poslanecké sněmovny měly zaznívat ověřené a pravdivé informace. Ukázala též za na to, že projev zároveň viděli lidé v přímém přenosu České televize.  

Verdikt požadující Babišovu omluvu však zrušil odvolávací soud, a během líčení letos v červenci soudkyně náhle vynesla odlišný verdikt.

Soudkyně nyní podle serveru Seznam Zprávy v rozsudku uvádí, že jsou premiérovy výroky legalizovány jeho politickou funkcí a chráněny imunitou. „Parlamentní půda by měla zaručovat maximální míru svobody projevu,“ tvrdí.

Ministerský předseda se sice dle Kačerové chová neslušně a pronáší nemravné výroky, na půdě Sněmovny si to ale prý může dovolit, a nelze proti podobným slovním útokům zasáhnout.

Kalouskovi poradila, že se měl bránit skrze média či sociální sítě. „Oba dlouhodobě užívají ve vzájemné komunikaci vulgární a dehonestující výrazy,“ vynesla soudkyně s tím, že měl Kalousek ostrou reakci a kritiku svých dosavadních politických kroků od Babiše očekávat.

Spor s největší pravděpodobností aktuálním verdiktem nekončí, Kalouskův advokát Stanislav Balík dal najevo, že podá odvolání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…