Špaček vzpomíná: Havel ani netušil, jak moc ho lidé uznávají

12.04.2012 17:42

Ladislav Špaček, bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla, vydal knihu vzpomínek na období, kdy po Havlově boku pracoval. Je mu prý líto, že bývalý prezident nezažil popularitu, která se vzedmula po jeho smrti. „Byl smířen s tím, že ze světa odejde nenápadně a tiše,“ řekl Špaček v rozhovoru pro Magazín DNES.

Špaček vzpomíná: Havel ani netušil, jak moc ho lidé uznávají
Foto: Martin Kovář
Popisek: Ladislav Špaček

Po boku prezidenta byl Špaček mezi lety 1992 a 2003. Vzpomíná, jak se prý „dvacetkrát denně“ snažil korigovat prezidentovo květnaté vyjadřování slovy „Prosím, stručně“ a jak na sobě Havel dokázal pracovat. „Když jsem se podíval na záznamy z počátku devadesátých let a z konce jeho volebního období, byl to úplně jiný člověk,“ přiznal Špaček.

My spolu máme společného trochu víc...

Špaček vzpomínal také na proslulé Havlovy eskapády. Například, když se exprezident poprvé objevil ve společnosti s Dagmar Veškrnovou. Špaček tehdy o vztahu nevěděl, proto si sedl mezi budoucí prezidentský pár, který si pak přes něj podával skleničku s pitím. „My bychom si přesedli, co myslíte?“ řekl prý Havel, když novináři odešli. „My totiž spolu máme společného víc, než jen tu skleničku“ .

Špaček přiznal, že měl z počátku strach, jak bude na novou první dámu veřejnost reagovat.

Obermannová by se měla stydět

Špačkovi je líto, že lidé nedokázali Havla ocenit už za jeho života. „Když národ zjistil, že Václav Havel není, šlo najednou za rakví deset tisíc lidí. Ale měsíc předtím mu nikdo nedal najevo, že si ho tak váží,“ podotkl Špaček.

Opřel se i do Ireny Obermannové, jejíž jinotajný román o intimním vztahu s Havlem vzbudil minulý rok velký skandál. „Slušná žena by si takovou věc nosila jen ve svém srdci, ne se to snažit za tepla zpeněžit a lifrovat do bulváru. Václavu Havlovi to opravdu hodně ublížilo a jakékoliv pokusy o zdůvodnění jsou, myslím, zbytečné. Člověk, který napíše takovou věc, si zaslouží hluboké pohrdání.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…