Spadlá střecha, ostuda na kraj světa! Celá zeměkoule žasne nad karambolem tělocvičny v České Třebové

16.01.2017 13:47

Česká republika je hodnocena v celosvětovém měřítku jako velmi bezpečná a klidná země. Žádné teroristické útoky. Žádné krvavé státní převraty. Žádné přírodní katastrofy. Z pohledu senzacechtivých zahraničních médií žijeme v poněkud nudné zemi. Aspoň na chvíli tento fakt změnila sobotní událost v České Třebové.

Spadlá střecha, ostuda na kraj světa! Celá zeměkoule žasne nad karambolem tělocvičny v České Třebové
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Hejtman Netolický s Jiřím Dědečkem

Název druhého největšího města Pardubického kraje Česká Třebová by pravděpodobně většina návštěvníků zahraničních internetových stránek nedokázala ani vyslovit, ale děsivě vypadající videozáběry ze zdejší sportovní haly na jejich nervovou soustavu jistě zapůsobily i tak. Asi minutové video zobrazující pád střechy uprostřed mládežnického utkání ve florbalu zaujalo prestižní americký magazín Sports Illustrated, televizi z Nového Zélandu i ruský prokremelský kanál RT.

Příliš často se nestává, aby novozélandský server svým čtenářům nabízel video z utkání mladých českých florbalistů. Tentokrát k tomu však byl skutečně pádný důvod. Video, které obletělo doslova celý svět, ukazuje situaci několik vteřin před samotným pádem. Hráči ve žlutých dresech si ještě stačí naposledy přihrát a potom už všichni přítomní hráči, trenéři i diváci uslyší hlasité praskání a skřípání. 

Následuje zběsilý úprk ke dvěma východům z tělocvičny. Jako první se zachránil brankář domácího týmu, který to měl ke dveřím nejblíže, naopak jako poslední ochránce svatyně soupeřova týmu, jenž musel přebíhat celou tělocvičnu. S jeho útěkem se jako opona nad hrací plochou spouští ze stropu síť a následuje těžká kovová konstrukce. Vše probíhá jako ve zpomaleném filmu a ryze „filmový“ je i závěr videa, kdy v tělocvičně zhasíná světlo a poslední fáze destrukce se dá jen vytušit.

Jak trefně konstatuje magazín Sports Illustrated, je až neuvěřitelné, že se podařilo všem přibližně osmdesáti lidem z bortící se haly uniknout do bezpečí a došlo jen ke dvěma lehkým poraněním dvou z nich. Sportovní kanál Fox Sport zase dodává, že na střeše ležel sníh. Cituje dál hejtmana Pardubického kraje, který odmítá, že by příčinou zborcení střechy byla právě tato skutečnost. „Šlendrián, nezodpovědnost a lehkomyslnost. Viníci musí být po zásluze potrestáni,“ napsal Netolický na svém facebookovém profilu.

Obdobná videa zobrazující samovolné borcení střech domů nebo hal většinou pochází ze zemí třetího světa, kde si často nikdo příliš neláme hlavu nad výpočty a dodržováním stavebních postupů. Česká republika si tak uřízla pořádnou ostudu a stavební firma Profistav Litomyšl bude mít zadavateli zakázky, tedy Pardubickému kraji, co vysvětlovat. Byť podle včerejšího článku deníku Blesk si na stavbu střechy sportovní haly v České Třebové najala subdodavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…