Španělsko: Migranti sbírali jahody. Práce hotova. A teď...

04.08.2020 10:01

Ve Španělsku je problém s migranty. Nikoliv ovšem s těmi, kteří dorazili přes moře, ale s těmi, kteří ve Španělsku pracují v zemědělství a bydlí v provizorních chatrčích kolem zemědělských center. Nikdo totiž neví, zda se mezi nimi nešíří koronavirus. V červenci už tři slumy lehly popelem a mezi migranty panuje podezření, že požár byl založen úmyslně. Píše o tom server Euractiv.com.

Španělsko: Migranti sbírali jahody. Práce hotova. A teď...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ceuta - Španělsko

Španělsko se potýká s rekordními vedry (dle předpovědi počasí se v pátek teplota vyšplhá až na 39°C), problémy se rodí ale i jinde. Na španělském jižním pobřeží poblíž hranic s Portugalskem se nachází město Lepe, proslulé svými jahodami. Jahody většinou sbírají dělníci z jiných zemí, mimo jiné i z Afriky. V časech koronavirové krize se ovšem situace změnila.

Anketa

Který moderátor talk show je lepší?

34%
hlasovalo: 8592 lidí

Jak píše server Euractiv, sezónní pracovníci žili v neutěšených podmínkách ve slumech kolem města už od 80. let minulého století a OSN už několik let apelovala, aby místní samospráva s těmito podmínkami něco dělala.

V půlce července dle Euractivu tři slumy lehly popelem v sérii požárů, které se rozhořely zrovna když sezóna sběru jahod, borůvek a malin skončila. Třicetiletý Senegalec Fall, který se požár snažil uhasit, má za to, že požár byl založen úmyslně. Dvě stovky sezónních dělníků tak nemají kde bydlet, takže na protest spí na matracích poblíž radnice. Jak říká další z dělníků, Diakite z Mali, znamená to ohrožení jak pro dělníky, tak pro zbytek populace, protože o dodržování hygieny nemůže být řeč a hrozí, že se bude šířit koronavirus. Dodejme, že ani slumy nejsou vrcholem pohodlí a luxusu, stavební materiály tvořily krabice, palety a matrace, v přístřešcích není ani voda ani elektrická energie. Přesto si je prý sezónní pracovníci přeprodávají za 250 euro za jeden.

I přes neutěšenou situaci se dle Euractivu nikdo nezajímá o to, zda se mezi sběrači jahod nešíří koronavirus, na čemž se shodnou jak migranti, tak místní samospráva. Někteří odešli do Leridy, kde tamní samospráva znovu vyhlásila dvoutýdenní karanténu, když se nemoc začala šířit mezi dělníky. Fernando Simon, koordinátor ministerstva zdravotnictví pro krizové situace, připustil, že kvůli dělníkům zřejmě budou vznikat další ohniska šíření viru. Pouze v severozápadním regionu La Rioja se dle Euractivu odhodlali k tomu, že testováni budou všichni sezónní dělníci, a to bez ohledu na to, zda je zrovna někdo zaměstnává nebo ne.

A pokud jde o řešení, nechce se do něj dle serveru ani státu, ani místní samosprávě. „Ti migranti jsou problém vlády, ne naší radnice, nemůžeme tu situaci regulovat a tím legitimizovat,“ prohlásil starosta města Lucena del Puerto, u kterého také jeden ze slumů lehl popelem. Juan Jose Alvarez Alcalde ze zemědělských odborů říká, že testovat dělníky je pro zemědělce nákladné, takže by měla pomoci vláda a testy zajistit. Z radnice přišel návrh, že by pro migranty měla zbudovat provizorní tábor armáda v průmyslové zóně. Ta to ale odmítla právě kvůli extrémnímu vedru.

Jakékoliv řešení bude prý vyžadovat spolupráci místní samosprávy, vlády regionů a centrální vlády v Madridu, ovšem kvůli politickým sporům je dle Euractivu spolupráce nepravděpodobná a, jak tvrdí ředitel neziskové organizace ASISTI, orgány si přehazují horký brambor a k řešení není politická vůle, zvlášť když se jedná o lidi, kteří svůj hlas do volební urny nehodí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…