Spánembohem, odešel Vondra. Nečas odrazil dotazy na nástupce

28.11.2012 12:29

Ministr obrany Alexandr Vondra odchází. Spolu s premiérem Petrem Nečasem své důvody oznámil na tiskové konferenci. Resort opustí k 7. prosinci a svůj odchod odůvodnil tím, že senátní volby ukázaly, že ztratil důvěru voličů.

Spánembohem, odešel Vondra. Nečas odrazil dotazy na nástupce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

„Ministr kromě důvěry premiéra potřebuje ke své práci dvě věci – jednak kompetenci a jednak důvěru voličů. Senátní volby ukázaly, že dostatečnou podporu voličů nemám,“ uvedl Vondra. K rozhodnutí prý dospěl hned po volbách, všechno ale chtěl oznámit později hlavně kvůli jednáním o rozpočtu.

Nejkompetentnější ministr

Vondra jmenoval ještě nutnou cestu do USA nebo návštěvu Anderse Rasmussena, generálního tajemníka NATO. Ministr končí k datu 7. prosince. „Doufám, že bude můj nástupce dále pokračovat ve změnách, které jsme zahájili,“ pronesl Vondra a poděkoval celému svému týmu z resortu obrany, kolegům z vlády a voličům.

„Ministr Vondra patřil mezi ty členy vlády, kteří mají širší politický přesah a aktivně se účastnil i jiných otázek ve vládě. Jeho odchod je pro resort obrany ztrátou,“ myslí si Nečas. „Dovolte mi říci, že za dvacet let mé zkušenosti s ministerstvem obrany byl ministr Vondra nejkompetentnější ministr,“ dodal. Nečas věří, že až si Vondra odpočine, budou spolupracovat i nadále.

Představu o tom, kdo by mohl Vondru nahradit, už premiér má. Dvakrát ale odmítl konkrétní jména říci. „Je to pozitivní vzkaz pro veřejnost, že členové mojí vlády nejsou jako jejich předchůdci, kteří se drželi své vládní sesle tak, že působili, že k ní jsou přilepeni,“ odpověděl premiér na otázku, jak si má veřejnost vykládat, že Vondra je poslední ministr, který s Nečasem do vlády nastupoval.

Na rozloučenou rozdal Vondra novinářům brožurku, která obsahuje úspěchy jeho ministerstva za posledních dva a půl roku. „Spánembohem,“ rozloučil se ministr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…