Špatné časy se vracejí. Němci ohroženi jako už dlouho ne

16.08.2023 15:00

Německé hospodářství stagnuje. Již dvě čtvrtletí po sobě klesá ekonomický výkon. Země jako jediná ze skupiny G7 letos zaznamená pokles HDP, přičemž poprvé od roku 2003 nastane situace, kdy se německá ekonomika propadne, zatímco ta italská poroste. Analytici Bloombergu píší, že na vině je energetická krize, nízká produktivita a nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Technologický náskok Ameriky před Evropou se navíc dále prohlubuje, zní varování z největší německé banky Deutsche Bank. Stává se z Německa opět „nemocný muž Evropy“?

Špatné časy se vracejí. Němci ohroženi jako už dlouho ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň v ulicích německých Drážďan. Volby do Bundestagu jsou za dveřmi

Mezinárodní měnový fond předvídá, že Německo za letošní rok zaznamená pokles HDP o 0,3 %, a bude tak jedinou propadající se ekonomikou ve skupině G7. Výkon německého hospodářství klesá již dvě čtvrtletí po sobě, což ekonomové označují za „technickou recesi“. Problémy jsou prý ale dlouhodobé. „Nízká výkonnost není jen předpovědí – to už vidíme,“ řekl před zveřejněním nejnovějších údajů o HDP Joerg Kraemer, hlavní ekonom Commerzbank AG. „Pro druhou polovinu roku předpovídáme obnovení recese.“

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23352 lidí

„To, zda se ekonomika plíží, nebo mírně klesá, je podle mě až druhořadý problém,“ domnívá se Thomas Mayer, zakladatel výzkumného institutu Flossbach von Storch. „Myslím, že Německo soutěží o titul ‚nemocného muže Evropy‘,“ říká analytik. Tímto přízviskem byla země označována po svém znovusjednocení v 90. letech, kdy se tamní hospodářství muselo vypořádat s problémy pramenícími ze sloučení dvou dříve zcela odlišně fungujících republik. K důsledkům integračního procesu patřil stagnující růst a vysoká míra nezaměstnanosti, které přetrvávaly až do první dekády tohoto století. Německou ekonomiku pomohly opět nastartovat až reformy kancléře Gerharda Schrödera. V roce 2014 pak skupina ekonomů napsala, že Německo se transformovalo „z nemocného muže Evropy v ekonomickou superhvězdu“. Nyní však země opět čelí hospodářským problémům, jimž odborníci přisuzují hned několik příčin.

Německý průmysl podle agentury Bloomberg sužuje nízká produktivita a nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Nyní se tamní hospodářství navíc potýká s energetickou krizí vyvolanou protiruskými sankcemi a odpoutáním se od jaderné energie. Podle spolkové vlády bude trvat minimálně do roku 2027, než se ceny energií vrátí na úroveň před vypuknutím konfliktu na Ukrajině. Mezitím Rusko, jehož hospodářství mělo být sankcemi poškozeno, v hodnotě HDP přepočítané podle parity kupní síly předstihlo Německo, a stalo se tak největší ekonomikou na evropském kontinentu.

Potíže, s nimiž se potýká německá ekonomika, mají však podle některých expertů hlubší kořeny a svědčí a dlouhodobé technologické zaostalosti. „Zvláště Němci kvůli rozsáhlosti své průmyslové výroby ekonomicky stále dramatičtěji zaostávají za USA, protože technologický náskok Ameriky před Evropou se neustále zvětšuje a zvětšuje,“ uvádí hlavní ekonom Deutsche Bank AG David Folkerts-Landau. Označení „nemocný muž Evropy“ bylo dříve přisuzováno Itálii, která si nyní vede o něco lépe. Jak poukazuje Bloomberg, letos poprvé od roku 2003 nastává situace, kdy se německá ekonomika propadne, zatímco ta italská poroste.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Adam Šesták

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tu německou stagnaci si pěkně zaplatíme,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 16.08.2023 16:31:22
banky ( matky), firmy, mající v ČR pobočky, či dceřiné firmy, německé důchodové fondy v ČEZu, (akcionáři), markety, všichni nás oholí na kost, aby si vytvořili v Německu polštář, do kterého dopadnou a tady -ať se to třeba poseje. Se slabou vládou, která se bojí žádat něco pro české lidi nebo, nedejbože, uhodit do stolu, odlivem dividend, zadlužením, inflací, měnou krytou německými dluhopisy místo zlata, si tu německou stagnaci vyžereme víc, než svoji vlastní. A že ji máme, co ? Největší v Evropě!. Tahle banda neví, co s tím. Budou jen řečňovat a vysílat signály. Kdybych byl mladší, jen by se za mnou zadýmilo. A taková to byla před pětatřiceti lety krásná zem!

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…