Špatné zprávy pro Ukrajinu. Výpadky důležité techniky. Důvod? Peníze

05.11.2022 20:50

Miliardář Elon Musk pokračuje v zásadních krocích. Poté, co odkoupil Twitter a přistoupil k masivnímu propouštění, rozhodl se Ukrajinu postupně odstřihávat od svých satelitů Starlink. Odpojení od satelitní sítě způsobuje velké potíže ukrajinské armádě, s odkazem na ukrajinské zdroje na to dnes upozornila CNN.

Špatné zprávy pro Ukrajinu. Výpadky důležité techniky. Důvod? Peníze
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář Elon Musk

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33140 lidí
Obavy Ukrajiny, že její vojáci mohou ztratit přístup ke klíčové internetové službě Starlink společnosti Elona Muska, se podle dvou zdrojů obeznámených s výpadkem v minulém týdnu prohloubily poté, co bylo vypnuto 1 300 terminálů Muskovy satelitní sítě, často poblíž frontové linie, informuje CNN. Spojení využívají také civilisté.

Malé a snadno použitelné satelitní antény vyrobené Muskovou soukromou raketovou společností SpaceX jsou všeobecně považovány za převratný zdroj komunikace pro ukrajinskou armádu, který jí umožňuje bojovat a zůstat online, i když mobilní telefonní a internetové sítě byly ve válce s Ruskem zničeny.

Minulý měsíc Musk na Twitteru napsal, že SpaceX si již nemůže dovolit poskytovat služby Ukrajině po neomezenou dobu – aby o dva dny později couvl a řekl, že v tom bude pokračovat jako příklad „dobrých skutků“, uvádí Reuters.

Následně se však obrátil na Pentagon s žádostí, zda by nemohli platit provoz Starlinku oni. Jednání o financování zatím mají stále probíhat. „Jednání velmi intenzivně probíhají. Všichni v naší budově vědí, že jim zaplatíme,“ řekl CNN vysoký představitel Pentagonu a dodal, že ministerstvo chce mít závazky písemně, „protože se obáváme, že si to rozmyslí“.

Za provoz jednoho terminálu si Musk účtuje přes šedesát tisíc korun. Ukrajina žádala o podporu i Británii poté, co SpaceX začalo přestávat služby provozovat. Britové pomoc však oficiálně odmítli s tím, že jsou jejich peníze lépe využitelné jinde. Podle zdrojů CNN přesto měli na provoz terminálů nějakou finanční částkou přispět, stejně jako Polsko.

Muskova kontrola nad signálem mu dává značný vliv na bojiště v době, kdy se stal terčem ostré kritiky za tvrzení, že by Ukrajina měla požádat o mír a vzdát se části svého území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…