Špatnej systém, chudák pacient. Nechci platit, slyšel profesor u Jílkové

23.03.2012 4:33

Když nemáte na mercedes, nemusíte dostat špičkového chirurga, ale začínajícího nováčka. To se na pacienty chystá v rámci nadstandardů. Budou si totiž moci připlatit za volbu lékaře. Lidé se toho ale spíše bojí a mají pocit, že je lékaři budou brát za rukojmí.

Špatnej systém, chudák pacient. Nechci platit, slyšel profesor u Jílkové
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Kdo bude chtít, bude si moci připlatit za možnost ležet v nemocnici v luxusnějším pokoji, nebo si vybrat operatéra. Novinka z ministerstva zdravotnictví budila rozpaky i v Máte slovo na ČT s Michaelou Jílkovou. „Vy mě kastujete, že když nebudu mít na mercedes, tak budu mít neschopného lékaře?“ rozzlobila se ředitelka banky Zdeňka Coufalová.

Pacienti se obecně bojí, že si tím vlastně budou „kupovat“ kvalitně odvedenou práci. Zatímco když nezaplatí, může je operovat nešikovný začínající chirurg. „Do roku 1948 to bylo i v naší zemi,“ upozornil ale jeden ze zastánců nadstandardů, chirurg Pavel Pafko. Podle něj by Česko nemělo vymýšlet žádnou novou cestu, ale inspirovat se v zahraničí – což je i tento případ.

„Máme Listinu základních práv a svobod a zřejmě jste se na to špatně díval,“ odpálkoval ho prezident Svazu pacientů Luboš Olejár. Vzápětí začal rozdávat svým oponentům dárkové balíčky s vitamíny. „To jste zvyklý se takhle pohybovat ve zdravotnictví?“ zeptala se moderátorka Jílková. „Já jim to dávám, aby dlouho žili a ve zdraví,“ odpověděl Olejár. V diskuzi ale na ně už mírný nebyl.

Lékaři chtějí být kupováni?

Nemá prý problém s tím, že si někdo chce vybrat nadstandardní lůžko či pokoj. Ale operatéra? „Nečekal jsem, že řeknete, že chcete být kupován,“ řekl na adresu Vladimíra Dvořáka, předsedy České gynekologické a porodnické společnosti. Lidé by podle Olejára měli mít možnost vybrat si nemocnici, například podle statistik úmrtnosti. Lékaře však ne.

„Tady nikdo neříká, že se bude platit za kvalitu, ale za volbu operatéra,“ upozornil Dvořák. „Pod kapotu nevidím. Tady budu pouze předpokládat nižší riziko,“ doplnil ho ředitel nemocnice v Hradci Králové Roman Prymula. Pacienti se tedy v případě, že si zaplatí za možnost volby, budou rozhodovat spíše na základě doporučení od známých.

„Berete nás pacienty jako rukojmí,“ zlobila se ředitelka banky. Podle ní se v Česku spousta věcí naslibovala, ale nic moc se nesplnilo. Obává se tedy, že ani tato novinka o nadstandardech systému nepomůže. „Celej systém v tady tý republice je špatnej!“ neudržela se.

V každém systému se krade, to je hotová věc

„Že se krade v každém systému, je hotová věc,“ uklidňoval ji chirurg Pafko. „Ale i když vymažeme všechny úniky, tady ta společnost není schopna generovat tolik zdrojů,“ dodal. Do českého zdravotnictví dává totiž stát kolem sedmi procent HDP každý rok. Podobně procentuálně je na tom i Rakousko, jenže jeho HDP je mnohem vyšší. České zdravotnictví je podle Pafka výrazně podfinancované a větší spoluúčast pacienta nevyhnutelná.

Stejně tak se podle něj lidé nemusí bát, že špičkoví lékaři by řešili pouze jednoduché případy, za které by jim movití pacienti zaplatili, zatímco by byl vedle na sále problematický případ. „Nemůže se stát, že primář bude za peníze dělat triviální případ a těžký dostane mladík,“ ujišťoval Pafko. Podle něj totiž dojde k možnosti zaplatit si lepšího lékaře jen ve chvíli, kdy za něj bude náhrada. Navíc se v nemocnici nebudou moci hromadit problémy, protože si to primář ohlídá. „Jakmile se tam budou kumulovat problémy, tak ho vyhodí,“ prohlásil.

Na závěr popsal případ, na kterém chtěl demonstrovat, jak je zdravotnictví podfinancované. Za císařský řez u ženy v pražském Motole zaplatí pojišťovna nemocnici 16 tisíc korun. Za císařský řez klisny 40 tisíc. „To je ten cynismus,“ uzavřel naštvaný prezident Svazu pacientů Olejár.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…