Speciální průzkum pro rozhlas: Řadě lidí byl průjezd „ukradený“. Základnu odmítají

04.04.2015 13:20

Agentura Median pro Český rozhlas zpracovala průzkum, jenž ukazuje, že 38 % lidí konvoj vítalo, podle 37 procent občanů nebyl důvod věnovat průjezdu americké kolony pozornost a čtvrtina dotázaných se stavěla proti průjezdu asi pětistovky vojáků. Čtyřiapadesát procent respondentů také říká, že by byli proti trvalé základně USA na našem území.

Speciální průzkum pro rozhlas: Řadě lidí byl průjezd „ukradený“. Základnu odmítají
Foto: David Daniel
Popisek: Podél dálnice D1 se shromáždili lidé s americkými vlajkami a transparenty

„Velkou část Čechů průjezd konvoje vůbec nezajímal. Možnost ‚Bylo mi to jedno‘ vybralo 37 procent dotázaných. Podle Prokopa měli vyprofilovanější názor především lidé ve velkých městech,“ upozorňuje rozhlas. Podle sociologa Daniela Prokopa v tom hraje roli i to, že ve větších městech lidé věnují více pozornosti médiím.

Jasně se také ukázalo, že odpůrci průjezdu konvoje byli v menšině. Protestní akce většinou skončily dřív, než začaly, s výjimkou akce na Václavském náměstí. To však nic nemění na tom, že ve společnosti převažují negativní reakce na situaci, v níž by měla na českém území vzniknout trvalá základna USA. Daniel Prokop prozrazuje, že s rostoucím věkem v populaci roste také odpor k trvalé základně. U lidí do šedesáti let se proti základně staví 44 % populace, ale nad šedesát let věku se toto procento zvyšuje na 62.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …