Spící, Garážmistr, Sportovec... Rittig mluvil a je to venku

14.10.2013 20:35

Policie a žalobci při vyšetřování kauzy Jany Nagyové důkazně tápou a snaží se stůj co stůj získat chybějící důkazy. S odvoláním na obsah výslechu lobbisty Ivo Rittiga to uvedl server e15.cz, kterému se přepis výslechu podařilo získat.

Spící, Garážmistr, Sportovec...  Rittig mluvil a je to venku
Foto: Hans Štembera
Popisek: V dopoledních hodinách proběhl v Praze policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Policie vyslechla lobbistu Ivo Rittiga jako svědka v kauze exšéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové-Nečasové téměř před měsícem. Policie ho zatím bez obvinění podezírá s dalšími lidmi z korupce při veřejných zakázkách a z praní špinavých peněz.

Před čtyřmi měsíci Útvar pro odhalování organizovaného zločinu pod dozorem olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana pozatýkal tři bývalé poslance ODS Ivana Fuksu, Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a pravou ruku premiéra Janu Nagyovou a důstojníky vojenského zpravodajství.

Žalobce, Ištvanův podřízený Pavel Komár, se Rittiga mimo jiné ptal, jestli netuší, kdo by se mohl skrývat za přezdívkami Spící, Sportovec a Garážmistr. Tyto přezdívky padají v komunikaci Nagyové s generálním ředitelem ČEZ Danielem Benešem a prvním místopředsedou ODS Martinem Kubou. Rittig odpověděl záporně.

Rittig a jeho přezdívky

„Lidé znalí politického zákulisí připomínají, že první tři přezdívky patří právě Ivu Rittigovi. Když s někým mluví, má přivřené oči, proto Spící. Kvůli zálibě v golfu se mu přezdívá Sportovec a Garážmistr kvůli parkovacím prostorám v jeho vinohradské vile. Právě tam se podle policie a žalobců mohla odehrát některá klíčová jednání ohledně vyřešení problémů s rebelujícími poslanci,“ uvedl server s odkazem na dokument z výslechu.

Rittig prý také při výslechu vyloučil, že by někdy politiky uplácel: „Poskytl jste některému z rebelujících poslanců finanční prostředky? Požádal vás někdo, abyste poskytl některému z rebelujících poslanců nějaké finanční prostředky?“ byl dotázán před koncem výslechu. „To vylučuji,“ odpověděl lobbista Ivo Rittig.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…