Špičky ČSSD: Debata o bohumínském usnesení není na pořadu dne

07.11.2013 12:41

Debata o takzvaném bohumínském usnesení, které sociální demokracii zakazuje spolupráci s extremistickými stranami a zahrnuje taky KSČM, není na pořadu dne, shodují se špičky sociální demokracie. Zrušení usnesení žádá moravskoslezská organizace ČSSD. Diskuse o něm by se mohla odehrát na stranickém sjezdu, který by se měl konat začátkem příštího roku. Nyní je podle zástupců vedení ČSSD nutné vyřešit vnitrostranické spory a jednat o nové vládě.

Špičky ČSSD: Debata o bohumínském usnesení není na pořadu dne
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

"Je to neaktuální téma, není to něco, co by dnes bylo potřeba nějak zvlášť diskutovat ve straně," řekl dnes ČTK k usnesení z bohumínského sjezdu v roce 1995 místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Soudí, že patří minulosti.

"Pučisté" mají přednost

Další z místopředsedů sociální demokracie Zdeněk Škromach podotkl, že volby nepřinesly ČSSD s KSČM sněmovní většinu a otvírat téma bohumínského usnesení je zbytečné. Podobně se vyjádřil taky šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. "Není důvod tím v tuto chvíli ztrácet čas," řekl ČTK. Podle něho je nyní nutné dojednat maximum z programu ČSSD pro příští vládu, pokud se jí bude strana účastnit.

O tom, že debata o bohumínském usnesení není na pořadu dne, je přesvědčen taky předseda Senátu Milan Štěch. ČSSD nyní musí podle něho vyřešit hlavně záležitosti kolem takzvaných pučistů, tedy lidí, kteří se po volbách postavili proti předsedovi Bohuslavu Sobotkovi a tajili schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Patří mezi ně taky Škromach a Tejc.

Spolupráce bez koalice ve sněmovně je prý v pořádku

"Mám obavu, aby to nebyl manévr, který by odvedl pozornost jiným směrem," řekl ČTK k nastolení tématu bohumínského usnesení Štěch. Podle něho by se mělo řešit na sjezdu.

Na sjezd odkázal pro deník Právo předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který si dovede představit o bohumínském usnesení vnitrostranické referendum. "Myslím, že ČSSD má teď úplně jiné priority. Vyřešit rychle vnitřní spory a soustředit se na vyjednávání s ANO a lidovci o sestavení vlády," řekl.

Pro zrušení usnesení se vyslovil Štěch. "Myslím, že nám komplikuje možné povolební vyjednávání," uvedl. Zdůraznil ale, že tím neříká, že by chtěl, aby zástupci KSČM byli ve vládě. O zrušení bohumínského usnesení se hlasovalo na sjezdu letos v březnu, návrh podpořilo jen několik delegátů. Škromach podotkl, že mezi nimi nebyl. Podle Tejce má usnesení stále ještě minimálně symbolickou hodnotu. Praxe, která se zažila, totiž že ČSSD spolupracuje s KSČM v krajích a ve Sněmovně, ale nechce společnou vládní koalici, je podle něho v pořádku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…