Špičky koalice budou řešit schůzi Sněmovny k Čapímu hnízdu

22.03.2016 6:06

Vedoucí členové koaličních stran by na dnešním setkání měli jednat o společném postupu koalice před středeční mimořádnou schůzí Sněmovny k dotační kauze Farmy Čapí hnízdo. Tématem jednání může být také navrhované zpřísnění zákona o střetu zájmů, které podle ANO může způsobit konec koalice.

Špičky koalice budou řešit schůzi Sněmovny k Čapímu hnízdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci ČSSD, ANO a KDU-ČSL podepsali koaliční smlouvu

Mimořádnou schůzi k Čapímu hnízdu vyvolala pravicová opozice kvůli podezření, že udělení padesátimilionové dotace provázel dotační podvod. Minulý týden se koaliční strany přely, zda program schůze podpořit. Nakonec se k takovému názoru lidovců připojila i ČSSD a podpořit program schůze také doporučilo poslancům ANO pondělní předsednictvo hnutí. Babiš přislíbil, že na středeční schůzi prozradí vlastníka Čapího hnízda v době, kdy projekt získal evropskou dotaci.

Mezi ANO a sociální demokracií nyní panuje neshoda ohledně návrhu poslance ČSSD Jana Chvojky omezit v novele zákona o střetu zájmů podnikání ministrů. Předsednictvo ANO plán považuje za porušení koaliční smlouvy, které může ohrozit koaliční spolupráci. Naopak podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je omezení podnikání ministrů správná a potřebná věc a zpřísnění zákona v rozporu s koaliční smlouvou není.

Chvojkův návrh předpokládá, že budoucí ministři by se museli vzdát buď ovládání svých korporací, nebo zisku v nich. Pokud by se ministři firem nevzdali, ztratili by také hlasovací práva v orgánech firem a společnosti by ztratily nárok na státní dotace a jinou podporu. Předloha by rovněž zakázala členům vlády vlastnit jakýkoliv podíl ve společnostech, které provozují rozhlas, televizi nebo vydávají periodický tisk. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš přitom vlastní holding Agrofert a mediální skupinu Mafra.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…