Špidla ohrnul nos nad Rusnokovou vládou: Lidé druhé a třetí kategorie

04.07.2013 11:47

Vladimír Špidla před 15 lety přivedl do politiky Jiřího Rusnoka. Dnes k jeho vznikající vládě říká, že se jedná o lidi druhé až třetí kategorie. V rozhovoru pro Hospodářské noviny také vysvětluje, že jsou předčasné volby nejlepším řešením.

Špidla ohrnul nos nad Rusnokovou vládou: Lidé druhé a třetí kategorie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Dnes je Vladimír Špidla stínovým ministrem životního prostředí za sociální demokraty a pozoruje dění na naší politické scéně. K osobě Jiřího Rusnoka HN řekl: „Není to špatný člověk. Podle mě je ale problém, že se ujal takové podivné funkce,“ říká bývalý premiér Špidla.

Pro HN dále Špidla potvrdil již dříve deklarovaný názor, že prezident nedělá nic neobvyklého. Podle něj má jednoznačně prezident podle Ústavy právo ustavit premiéra. „To, že vláda Jiřího Rusnoka protahuje špatnou situaci, že je pouhou ztrátou času, to je jiná věc.“ Vladimír Špidla ovšem také dodal, že „nesprávně se chovají spíše ty politické strany, které ve snaze přežít se snaží udržet ještě jeden den, dva dny, týden“.

Správný a odpovědný přístup je podle Vladimíra Špidly rozpustit sněmovnu. „Koaliční vláda sice je naprosto v rozkladu, ale je to krize politického uspořádání, které vzniklo v roce 2010. Strany tedy měly reagovat na tuto objektivní situaci, která není krizí vlády. Parlament zůstává stejný, ať je jakákoli vláda, ta krize tedy bude pokračovat,“ myslí si Špidla.

Hrad chce oslabit ČSSD

Na přání Hospodářských novin se Vladimír Špidla pustil do hodnocení ministrů v Rusnokově kabinetu. „Podle mě to není žádná první třída. Jsou to prostě lidé druhé a třetí kategorie. Nepochybně žádní hlupáci, nepochybně s jistou kompetencí,“ uvedl bývalý premiér z ČSSD.

Lidé, kteří jsou z ČSSD a zároveň jdou do Rusnokovy vlády, jsou podle Špidly pouze straníci, kteří nedodržují usnesení svého ústředního výboru. A to by podle něj mělo být závazné.

K útokům Zemana a jeho kancléře Mynáře na předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku Špidla říká, že Mynář nyní hraje svou stranickou politiku. „Protože pan Mynář je úzce spjat se Stranou práv občanů – zemanovců." O tom, že se pokouší ČSSD oslabit a že se jedná o záměr, Špidla prý vůbec nepochybuje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…