Špína! Frustrovaní Češi si vybíjejí nenávist. Svoboda má své hranice, láteřil Pavel Rychetský, vzpomněl Bangu a už to jelo

16.10.2019 16:32

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský hovořil na konferenci Nenávist na internetu, které se účastnili zástupci policie, soudů a státních zastupitelství. Je podle něj potřeba najít společné nástroje, jak ochránit čest jednotlivců, ale i hájit hodnoty celé společnosti tak, aby nebyla zásadně omezena svoboda projevu. „Je potřeba hájit svobodu slova, ale zároveň se vypořádat s touto špínou,“ řekl Rychetský.

Špína! Frustrovaní Češi si vybíjejí nenávist. Svoboda má své hranice, láteřil Pavel Rychetský, vzpomněl Bangu a už to jelo
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Soudce zpravodaj Pavel Rychetský

Rychetský přiznal, že i on sám častokrát dostává anonymní maily, které jsou urážlivé a agresivní. „Ale nečtu je, radši je hned mažu,“ řekl předseda Ústavního soudu v České televizi.

Problém je podle Rychetského fakt, že společnost nebyla na tuto odvrácenou část internetových možností připravena. „Před nástupem internetu spolu lidé komunikovali tváří v tvář a náhle mezilidská komunikace mizí a místo toho se anonymním způsobem může šířit ta zloba, kterou by se lidé styděli dávat najevo tváří v tvář,“ myslí si Rychetský.

Kyberprostorem se podle něj šíří velké množství nenávistí, xenofobie a podněcování k násilí. „Je to fenomén, se kterým se naše společnost zatím není schopná vyrovnat, čelit mu. Nejde jen o útoky na jednotlivce, ale i o útok na základní hodnoty naší společnosti, na kterých vyrostla,“ varuje Rychetský.

Anketa

Líbí se vám rozhodnutí Ústavního soudu, kterým zrušil zdanění církevních restitucí?

9%
91%
hlasovalo: 23689 lidí

Podle něj se ukazuje, že svoboda slova, ač jedna ze základních hodnot, nemůže být absolutní a bezmezná. „Je potřeba prosadit, že právo a spravedlnost platí i na internetu. Orgány trestního řízení ale zatím nejsou moc schopny identifikovat ty pachatele takové trestné činnosti,“ řekl Rychetský, že smyslem konference bylo hledat vhodné nástroje k odhalování takových lidí.   

Zopakoval ale, že nelze zavádět nějakou celoplošnou cenzuru. „My nemůžeme zavést nějakou masovou celostátní cenzuru, ani v kyberprostoru ani v médiích. Ale nemůžeme ponechat prostor činnosti, která vede k násilí a rasové nesnášenlivosti a podobných hanebných věcech,“ pokračoval a dodal, že cestou je zákon, který by nutil poskytovatele sociálních sítí tyto příspěvky řešit.

Důvodem, proč se na internetu nenávist a zloba šíří, je podle Rychetského nespokojenost lidí se svým životem. „Velká část populace si vybíjí své frustrace právě na internetu. Tam se pak šíří ta nedůvěra a nenávist, protože se tam takový člověk může dát dohromady s ostatními nespokojenými a sdružovat se třeba v nějakém xenofobním spolku,“ má jasno předseda Ústavního soudu, který si vzpomněl například na mediálně známý případ rasismu vůči romskému zpěvákovi Radku Bangovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…