Špína Petra Kvitová, zaznělo. Poslanec Huml odpovídá na nadávky a vysvětluje, jak to myslel

11.07.2014 8:05

Redaktor Deníku Referendum zveřejnil článek o tom, jak si česká tenistka Petra Kvitová zřídila trvalé bydliště v Monaku, aby nemusela v Česku odvádět vysoké daně. Na něj ostře zareagoval poslanec Stanislav Huml, který nepřímo označil vítězku wimbledonského poháru za špínu. Protože vyvolal bouři kritiky, k tématu se vrací na blogu iDnes.cz. Grilují jej také čtenáři ParlamentníchListů.cz.

Špína Petra Kvitová, zaznělo. Poslanec Huml odpovídá na nadávky a vysvětluje, jak to myslel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

„Dobrý koment Daniel Rovný: Lépe bych své pocity vyjádřit nesvedl. Ano, trénovala ve sportovištích postavených z daní chudších obyvatel, aby jako bohatší se mohla daním vyhnout. Petro, jsi skvělá tenistka, ale jako člověk jsi špína! Obdobné jednání třeba Německá spolková republika pečlivě vyhledává a trestá nepodmíněným trestem a propadnutím majetku," napsal Huml ve čtvrtek na svůj Facebook.

Nyní se Huml v prvé řadě vymezuje vůči tomu, že by příspěvek na jeho facebookovém profilu byl jeho vlastním vyjádření. Jak uvedl, informaci o novém bydlišti slavné tenistky našel na „zdi” svého přítele a jeho příspěvek pouze sdílel na svoji stránku.

Omlouvat se ale Huml, jak naznačuje už titulek jeho článku na blogu iDnes.cz „Petra Kvitová v daňovém ráji aneb Nemohu se omluvit”, nehodlá, pouze vysvětluje. „Nenazval bych Petru Kvitovou špínou. Sdílel jsem odkaz s komentářem, který byl expresivní a výraz špína je příliš silný. Není to výraz můj, je to z textu srozumitelné a nemám se za co omlouvat. Nicméně článek i komentář mne zaujal. Jak tedy hodnotit chování Petry Kvitové? Je správné?” ptá se na blogu.

Problematika daňových rájů trápí celou Evropu 

„Budiž jasně řečeno. Něco je špatně. Daně jsou vybírány z důvodu funkčnosti státu. Stát přispívá na vzdělání všech, infrastrukturu, kterou užívají všichni, bezpečnost, kterou vyžadují všichni, nakonec i na sport, který provozují mnozí.  Článek Petra Pospíchala je o Petře Kvitové, ale její příklad posloužil (alespoň pro mne) k zamyšlení. Je víc než o Petře o způsobu a chování bohatých. O jejich vztahu k daním a odporu je platit. Vznešeně to nazývají optimalizací. Pokud jde o 100 % vyvedených daní z ČR, není to již optimalizace,” je přesvědčen poslanec.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

S problémem daňových rájů se podle něj potýká celá Evropa. Malé státy, jež sníží daně na minimum, na které velký stát jít nemůže, považuje Huml za parazitující na těchto větších státech. Je-li správné a legální vyvádět daně do jiných zemí, co bude následovat, spekuluje poslanec.

„Nejsme stát, který bohaté zdaňuje brutální progresí jako státy jiné.  Z tohoto úhlu pohledu Petru Kvitovou nechápu, nerozumím a ani rozumět nechci,” podotýká.

Grilování Stanislava Humla za jeho vyjádření

Tématu Petry Kvitové a její změny trvalého pobytu se Stanislav Huml nevyhnul ani na serveru ParlamentníListy.cz, kde se na něj se svými dotazy obrátilo hned několik čtenářů.

Uživatel sarka b. se zeptal, zda je pravda, že by Huml zbavil Kvitovou českého občanství a označil ji za lidskou špínu.

„Dobrý den, myslím, že nejde jen o Kvitovou, alespoň tak chápu diskuzi kolem článku Petra Pospíchala. Zkuste přemýšlet takto. Zítra se všichni odhlásíme z daňového systému v ČR a přihlásíme v daňovém ráji. Monako, Panenské ostrovy. A další měsíc zrušíme školy, policii, veřejné osvětlení. Tak je to správný postup, nebo ne? Nepovažuji to za morální a správné. A doufám, že je mi alespoň dovoleno vyjádřit svůj názor. Ta formulace je možná nepřesná - myslel jsem to tak - podmínkou pro vyvázání z daňového systému ČR má být jedině změna občanství. Za špínu jsem ji neoznačil,” vysvětluje poslanec ve své odpovědi.

Otázku a celou odpověď poslance najdete ZDE

Čtenář Hinny byl ve své otázce mnohem více útočný. „Opravdu si myslíte, že Petra Kvitová je větší špína než VY? Jedním ze základních práv občana EU je právo se naprosto svobodně rozhodnout, kde bude v rámci EU bydlet. Vy jako poslanec toto právo hrubě napadáte a popíráte - je nejvyšší čas lidi jako VY odstranit z veřejného života,” napsal.

Huml se ve své odpovědi odvolává opět k tomu, že slova o špíně nejsou jeho původní. Dále odpovídá stejně jako na předchozí otázku.

Otázku a celou odpověď poslance najdete ZDE.

Také dotaz uživatele herm byl ostřejšího rázu. „Pokud by odešli všichni do daňových rájů, zůstali by tu poslanci, kteří by neměli koho vysávat. Ale měli by po problémech s odtahováním vozidel, že pane Humle? Vy, poslanci a senátoři, myslíte hlavně na sebe,” napsal.

Huml nicméně odpovídá stručně a s chladnou hlavou. „Nebyli by učitelé, veřejné osvětlení, starostové, všechny úřady a mnoho dalších. Poslanci jsou zlomek,” odvětil čtenáři.

Otázku a celou odpověď poslance najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…