Špionáž, kradení dat? Nejen Čína. Dělá to v podstatě každá vláda, odhalil v rádiu expert na kybernetickou bezpečnost

11.12.2018 19:33

Hostem úterních Dvaceti minut Radiožurnálu byl expert na kybernetickou bezpečnost Aleš Špidla. Moderátorce Marii Bastlové prozradil, zda by se Česká republika měla mít na pozoru před čínským gigantem Huawei. Prý by měla. Ale měla by se mít na pozoru i před USA. Vždyť Edward Snowden prozradil, že americká vláda sleduje své občany i spojence. Do jisté míry prý dělá něco podobného v podstatě každá vláda.

Špionáž, kradení dat? Nejen Čína. Dělá to v podstatě každá vláda, odhalil v rádiu expert na kybernetickou bezpečnost
Foto: Hanka Brožková KPR
Popisek: Prezident České republiky Miloš Zeman a prezident Čínské republiky Si Ťin-pching

„Mobilní telefon Huawei bych si nekoupil. Asi bych si nekoupil žádný telefon s mobilním systémem android,“ poznamenal Špidla hned na úvod. „Jakási míra rizika je u jakékoliv technologie, to není jen záležitost Huawei. V posledních dnech se objevily další díry v procesorech Intel, což je americká technologie. Já se obávám, že jsme nad světem v podstatě ztratili kontrolu. My vyvíjíme hardware, který má spostu děr a nahráváme spoustu softwaru, který má další díry. ... A k tomu ještě pouštíme umělou inteligenci, která těch děr jednou využije a vypne nás,“ varoval Špidla.

Kybernetická bezpečnost má podle experta více rovin. Jedna spočívá v tom, že Čína může pomocí těchto děr ukrást spoustu dat. Čína by se pak díky těmto datům mohla stát světovým lídrem v řadě oblastí, z čehož jsou Spojené státy velmi nervózní. Zvlášť s ohledem na obchodní válku mezi USA a Čínou.

Faktem prý je, že dosud nevyplul na světlo žádný důkaz, že by čínská vláda zneužívala produkty firmy Huawei ke špionáži. „Takové důkazy neexistují,“ řekl Špidla. „Číňané mají štěstí, že neměli Edwarda Snowdena,“ doplnil obratem s odkazem na bývalého pracovníka Agentury pro národní bezpečnost (NSA) USA, který utekl do Ruska a prozradil, jak americká vláda sleduje své občany i své spojence.

„Američané se zavázali, že budou chránit data evropských občanů, ale Snowden jim rozbil bábovičky, protože je přistihl při lži,“ pokračoval Špidla. „Víte, oni to do jisté míry dělají všichni. Každý stát má na to šikovné chlapce a děvčata. ... Ta špionáž už se dnes odvíjí v kyberprostoru,“ doplnil pro dokreslení.

Problém podle experta tkví v tom, že se v naší zemi soustředí všechno především na cenu. „Huawei bývá nejlevnější. Zlí jazykové tvrdí, že je to proto, že společnost dotuje čínská vláda,“ podotkl Špidla.

Firma Huawei sice tvrdí, že své technologie chrání a data uživatelů důsledně hlídá, ale podle hosta toto prohlášení moc neznamená. Společnost by to řekla vždy, ať už to je pravda, či ne.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …