Spisovatelka, co si psala s Rathem, jde před soud. Přišla o dceru a varuje: Chudým lidem budou brát děti

17.09.2014 0:52

Právě dnes se opět před soud dostane kauza literátky Aleny Ženíškové (ČSSD), která si prožila krušné chvíle ve vazební věznici údajně jen proto, že na sociální síti Facebook zveřejnila posměšnou báseň na pedagoga, který se začal soukromě stýkat s její nezletilou dcerou. Vlivný muž, jenž chtěl prý dívku dostat do placené pěstounské péče, podle ní našel zastání u úřadů, které se na samoživitelku slétly jako supi.

Spisovatelka, co si psala s Rathem, jde před soud. Přišla o dceru a varuje: Chudým lidem budou brát děti
Foto: Archiv A. Ženíškové
Popisek: Alena Ženíšková

Příběh matky dvou dětí, která se dnes stará v Jablonci nad Nisou o svou nemohoucí maminku, je prý postrachem v problematice juvenilní justice, lidského selhání ve fungování státních úřadů ovlivněných známostmi, zlehčování důležitosti rodiny a amorálnosti společnosti, která nebojkotuje ženatého pedagoga, jenž ovlivnil a možná i svedl svou nezletilou svěřenkyni.

Politickou vězenkyní kvůli ochraně své dcery?

K protestu v podobě básničky se dle svých slov odhodlala až, když její pokusy o rozmluvu s učitelem, s jeho nadřízenými a se sociálními pracovnicemi naprosto selhaly. Byla perzekuovaná pro trestný čin pomluvy, jak sama říká, za verše na obstarožního učitele, vedoucího hudebního orchestru, který se začal stýkat s její patnáctiletou dcerou, naváděl ji k útěku z domova a i u soudu přiznal, že jí naléval alkohol. Jemu se také podařilo rozvrátit rodinu v její citlivé fázi, kdy měla v péči vážně nemocnou matku po prodělané mrtvici. Básničku publikovala Ženíšková na svém facebookovém profilu, a to aniž by ho jmenovala. Přesto byla žalována a držena ve vazbě pro trestný čin pomluvy. (Původně ji obvinili z pomluvy a teprve v době jejího vazebního uvěznění to státní zástupkyně překlasifikovala „pouze" na křivé obvinění, za které jí hrozí až 8 let, tedy ve srovnání jako za vraždu. Pozn. red.) „Nemyslím si, že to je křivé obvinění ze sexuálního nátlaku, jak tvrdí státní zástupkyně Nováková. Nikdy jsem nikde neuvedla, že na mou dceru byl z jeho strany činěn jakýkoliv sexuální nátlak," zdůrazňuje. Kdosi to na internetu komentoval slovy: „Alenka se provinila tím, že se dotkla ´jemnocitu´ člena místní honorace. A to koneckonců u nás ke stíhání a souzení stačí!“

Člověku, který na ni podal ono trestní oznámení, podle ní také velice vadily její politické názory a aktivity na internetu. „To jsem se důvěrně dozvěděla od jemu blízké osoby až po mém propuštění. Byly zde snahy přinutit mě zrušit můj facebookový profil, zastrašit mě, zlomit mě, ponížit moji lidskou důstojnost a po lidské stránce mě naprosto zlikvidovat či přímo odklidit do nejbližší psychiatrické léčebny,“ líčí neuvěřitelnou situaci. Zkoumali ji ve vězení dva psychiatři, z toho jeden soudní znalec. „V oblasti mého bydliště byla záměrně šířena pomluva o mém údajně narušeném psychickém stavu, přestože bylo nakonec zjištěno, že žádnou psychickou poruchou netrpím, jen mírně nežádoucími názory na společnost. Stále věřím, že všichni lidé jsou si rovni,“ pokračuje.

Co se týče případu kolem její dcery, je vázána slibem mlčenlivosti, který podepsala a 17. září ji čeká veřejné zasedání o jejím odvolání proti původnímu rozsudku jabloneckého soudu, který jí připadal nespravedlivý. „Soud se nyní bude konat v Liberci,“ informovala ParlamentníListy.cz a dodala: „Jablonecké soudy se dle mého názoru vůbec neřídí zákony, vymýšlejí si vlastní pravidla a dlouhodobě porušují lidská práva.“ Odkazuje se mimo jiné na aktivistku a vysokoškolsky vzdělanou Janu Karáskovou, která upozorňuje na fakt, že naše zákony zvýhodňují pěstouny před vlastní rodinou.

Dobrá matka je jen ta bohatá?

Budou se objevovat snahy zneužívat momentální svízelné sociální situace matek k tomu, aby se někdo chystal obohatit na jejich dětech v podobě vysokých pěstounských dávek. Před tím varuje Alena Ženíšková, podle níž o to samé jde mimo jiné v případě její dcery. „Pan učitel mi rozbil rodinu, snažil se mě kriminalizovat a legálně mi ukrást mou dospívající hudebně nadanou dceru,“ říká a dodává, že sama jej z žádného trestného činu neobvinila, pouze napadla jeho morálku. „K otevřenému dopisu RUCE PRYČ OD MOJÍ DCERY jsem se odhodlala až poté, kdy se mnou odmítal komunikovat a kdy jsem zjistila, že společně s manželkou štve mou dceru proti mě. Následně na to se mi dcera nevrátila domů. Byla tenkrát v dobrovolné péči mé rodiny v Klánovicích, v což jsem i doufala a nakonec jim ji soud přidělil legálně do pěstounské péče. Když se mi dcera nevrátila domů, hledala jsem ji a dvakrát jsem zvonila u učitele doma, z čehož on vyvodil příběh, že ho pronásleduji a žádné svědky neměl - krom své manželky, což není nestranný svědek, která mi tehdy balkónu panelového domu nadávala do žebroty," vzpomíná.

Chybí posílení zákonů proti domácímu násilí

Dle našich zákonů sice dospívající dívky mohou mít sex již od 15 let, a to i tehdy, pokud jasně hrozí riziko otěhotnění a tyto dívky nemohou založit a živit rodinu či se legálně provdat. „V jiných evropských zemích jsou tyto zákony přísnější a jakékoliv zneužití nezletilého děvčete plnoletým či dokonce starým mužem je trestně stíháno. U nás tyto nezkušené dívky naše státní instituce proti zneužití dostatečně nechrání!“ upozorňuje na základě svého případu Alena Ženíšková, jak jsou rodiče pak při ochraně svých nezletilých dětí bezmocní a na morální kredit státních zaměstnanců či sociálních pracovnic v Česku nelze spoléhat. „Rodina je základ státu a děti jsou budoucnost. Naše republika podporuje rodiny snad nejméně ze všech států Evropské unie. Je třeba posílit úctu k ženám a matkám vůbec. Česko je velice šovinisticky založená společnost, rovnoprávnost žen a mužů zde v podstatě neexistuje,“ shrnuje.

Stačí se prý jen podívat na rozdílnou výši mezd mužů na rozdíl od žen, někdy dokonce za stejnou práci, a také na odpor vůči kvótám žen v politice, které navrhla Evropská unie a bez nichž by se do politiky ženy vůbec neměly šanci dostat.

Žena, která se stará ještě o dospívajícího syna, s nímž má bezproblémový vztah, také plně souhlasí se Zdeňkem Macurou, že v naší zemi je třeba posílit zákony proti domácímu násilí. Vyjadřuje se i k dalším tématům, které jsou známkou pokleslé morálky současné společnosti, jež místo řešení situace v rodinách upřednostní rychlé projednávání zákonů týkajících se například prodejných žen a mužů. „Co se týká prostituce, ta by neměla být pouze regulována, ale naprosto zakázána a obchodníci s lidmi - se ženami - by měli být rázně trestně stíháni. Ženevské konvence, které jsou v platnosti už od druhé světové války, naší zemi legalizaci prostituce ani neumožňují, proto dosud ani legalizována nebyla a ve skutečnosti ani být nemohla,“ podotýká.

Problém možného odebírání dětí z chudých rodin, kde často jedinou živitelkou je matka, která se často marně domáhá výživného od otce-neplatiče, může být pro české rodiče hrozbou už proto, že k hranici chudoby se zde blíží kolem dvou milionů lidí a zvyšuje se rozvodovost, tedy počet samoživitelek. Pěstounství pak je naopak pro mnohé výhodným zdrojem příjmu.

Páchnoucí kobka. Dopisy s Rathem, na cele s Pancovou

Alena Ženíšková se dostala do sociálně náročné situace, ztratila práci, musela se s dětmi přestěhovat do maličkého bytu ke své matce, jednu dobu dokonce měli odpojenou elektřinu a netekla jim teplá voda kvůli nedoplatku. Pro část veřejnosti může být obyčejnou nezajímavou ženou, která je něco méně jen proto, že neoplývá majetkem. Sama se domnívá, že právě to bylo dobrým zázemím pro učitele v základní umělecké škole, který navázal vztah s její patnáctiletou dcerou a následně se snažil ji zcela odloudit z vlivu matky tím, že si ji chtěl vzít do pěstounské péče. Pod nos dle mínění Ženíškové také některým lidem nejde její výrazná propagace České strany sociálně demokratické.

Sledovaná byla na sociální síti zejména její korespondence s vězněným Davidem Rathem. S ním si vyměnila řadu dopisů. V době, kdy za ironickou básničku seděla za mřížemi, byla chvíli na stejné cele dokonce s doktorkou Kateřinou Pancovou, jednou z osmi zatčených v korupční kauze Davida Ratha. „Před mým uvězněním mě drželi 64 hodin v cele předběžného zadržení, což je tmavá páchnoucí kobka bez oken s absolutní ztrátou soukromí. Ve vazbě jsem byla přesně 4 měsíce coby nebezpečný zločinec, z toho jsem byla vězněna 6 týdnů s lékařkou Pancovou na stejné cele a po celou dobu jsme si s exhejtmanem Rathem dopisovali. Psali jsme si i celý rok před mým zatčením,“ vzpomíná Alena Ženíšková. Jeden z dopisů lze veřejně přečíst na jejím facebookovém profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…