Spláchli nás. Byla jsem odvařená, vzali mi mládí, říká Němcová k srpnu 68

24.08.2020 11:17

Když v roce 1968 vtrhly sovětské tanky do Československa, bylo Miroslavě Němcové (ODS), kandidátce do Senátu na Praze 1, necelých 16 let. A dodnes si prý pamatuje tu hrůzu, jakou cítila kolem sebe. Jedna věc spojená s rokem 1968 ji prý opakovaně znovu a znovu naštvává. „Spláchli nás, já jsem byla odvařená,“ poznamenala.

Spláchli nás. Byla jsem odvařená, vzali mi mládí, říká Němcová k srpnu 68
Foto: FB poslankyně Němcové
Popisek: Miroslava Němcová podporuje běloruské demonstranty proti Alexandru Lukašenkovi

„Byla jsem na prázdninovém pobytu u prarodičů pod Blaníkem, ale velmi dobře si vzpomínám na tu dobu. Na naděje, které se zvedly, na tu hrůzu, která nás obestřela, když jsme zjistili, že jsou tady tanky a že jsme okupovanou zemí. A vzpomínám si na ten strach a beznaděj,“ prozradila ve videu uveřejněném na sociální síti Facebook.

Jedna věc spojená s rokem 1968 ji prý ale štve dodnes.

„Vždycky mě naštve, když si vzpomenu, jak rychle jsme se porobili, jak rychle jsme se ohnuli,“ zlobila se, když o 52 později stála před budovou Českého rozhlasu.

Němcová opravdu nebyla jediná, kým cloumal vztek, zklamání a beznaděj. V lednu roku 1969 se upálil student Filosofické fakulty Univerzity Karlovy. Chtěl probrat společnost z letargie.

„Myslím i na to, jak rychle potom následovalo porobení celé země. Celou jednu generaci, spláchli nás, moji generaci. Já jsem byla na prahu dospělosti a byla jsem na 21 let odvařená a svobodu jsem získala, až když jsem byla ve středním věku. To už nikdy nenahradíte, spoustu věcí nemůžete vrátit zpátky,“ uzavřela kandidátka do Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…