Společnost Tatra dodává armádě klíčová obrněná vozidla. Po Pandurech se nyní zaměří na Titusy

07.01.2021 18:33

Společnost Tatra Defence Vehicle se řadí k nejmladším společnostem českého obranného průmyslu. Přesto se tento podnik, patřící do zbrojařského holdingu CSG, zařadil za krátkou dobu mezi podniky strategické, a to především díky klíčovým zakázkám pro českou armádu.

Společnost Tatra dodává armádě klíčová obrněná vozidla. Po Pandurech se nyní zaměří na Titusy
Foto: TATRA TRUCKS
Popisek: obrněné vozidlo TITUS na podvozku Tatra na Dni s Armádou ČR

Na konci roku dodal kopřivnický podnik dle smlouvy poslední kusy obrněnců Pandur. Nyní ho čeká práce na dalším strategickém projektu, a to vývoji a výrobě obrněnců Titus.

Armáda si u Tatry objednala celkem 62 kusů těchto vozidel v celkové hodnotě šesti miliard korun. Speciální verze nahradí dosavadní zastaralou techniku a jsou konstruovány tak, aby mohly být nasazeny v rámci koaličních operací. Většina vozů je také vybavena balistickou a protiminovou ochranou.

Anketa

Má vláda otevřít horská lyžařská střediska?

62%
hlasovalo: 17967 lidí

Titus patří do kategorie, jež se vyznačuje silným pancéřováním, ale přes svou hmotnost má velmi dobrou mobilitu, takže zvládne i těžký terén. Oproti obrněným transportérům navíc poskytuje vyšší standard ergonomie, větší vnitřní prostor pro osádku a lepší výhled z kabiny.

V současné době se Titus přesouvá z fáze vývojové do fáze testovací. První vozy by podle harmonogramu mohla armáda dostat v roce 2022, poslední o rok později.

I přes pandemii, která jiné průmyslové podniky ohromila, Tatra dokázala, že umí zkonstruovat, vyrobit a hlavně včas dodat špičkovou vojenskou techniku.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…