Spoluúčast pacientů podle Hegera v budoucnu určitě vzroste. Ale až po volbách

12.05.2013 10:11

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) tvrdí, že by se do konce volebního období neměl zvýšit odvod zdravotního pojištění. V rozhovoru pro Právo ale ministr také řekl, že přestože je zvyšování spoluúčasti pacienta problematická záležitost, nevyhneme se jí a v horizontu několika let se jistě budou zvyšovat i odvody.

Spoluúčast pacientů podle Hegera v budoucnu určitě vzroste. Ale až po volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další tisková konference ministerstva zdravotnictví k metylové kauze. Dosud na otravu zemřelo 27 lidí

Ve vládě je nyní k projednání řada změn ve zdravotních zákonech. Novinky.cz se ptaly ministra Hegera, proč si podle návrhu mají pacienti platit amalgámové plomby, a to všichni vyjma dětí do 18 let a důchodců nad 65 let. „Pokud jde o financování, je všem jasné, že zdravotnictví je v napětí. Vláda mi uložila zvýšit spoluúčast pacientů. Kromě zvýšení hospitalizačního poplatku za den v nemocnici z 60 na 100 Kč jsme ji nezvýšili,“ říká Heger.

Poplatky se podle Hegera momentálně nezvyšují, protože jsou u Ústavního soudu a čeká se na jeho rozhodnutí. Výjimkou jsou podle ministra právě zubní plomby. „Do zdravotního rozpočtu hrazení amalgámových plomb přinese 1,5 miliardy korun. Tyto peníze můžeme využít pro léčbu závažnějších onemocnění,“ používá argument Heger.

Nyní se nepřipravuje zvýšení odvodů

Již dříve se objevila informace, že ministr Heger bude navrhovat zrušení poplatků za den v nemocnici pro děti a důchodce. Jenže vláda zamítla návrh sociálních demokratů na zrušení těchto poplatků. Novinky.cz zajímalo, proč se tak stalo, když to má Heger v plánu. „Už dříve jsem oznámil, že to navrhnu. Předvolební taktika v tom nehraje roli. Je pravda, že oba návrhy, tedy můj i sociálních demokratů, přišly téměř paralelně, dodal v rozhovoru Heger.   

Další úpravy zdravotních poplatků se prý nyní nechystají. „Je to věc, která vždy budí veliké vášně a diskuse. Není však pochyb o tom, že poplatky do budoucna ještě v některých sférách stoupnou. Bylo by třeba i upravit některé regulační poplatky a dát jim více logiky. Teď ale pro to legislativní prostor není,“ řekl Heger. Podle něj by nově měly být pro vstup ke specialistovi bez doporučení praktického lékaře. Podle Hegera je hlavní princip. Jde prý o jakési strážení vstupu do zdravotnického systému. Podle Hegera jsou praktičtí lékaři schopni řešit řadu věcí sami, bez zbytečného nasazení dražších specialistů.

Heger Novinkám.cz také řekl, že nepřipravuje zvýšení odvodu zdravotního pojištění. „Je jasné politické zadání od vlády, že se to do konce volebního období dělat nemá. Osobně se ale domnívám, že zvýšení dříve či později potřeba bude,“ uvedl Heger.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…