Spor o logo pro pražské volby: Volfová i Passer budou kandidovat pod stejným názvem

11.09.2014 20:49

Pražský městský soud dnes opět zamotal situaci kolem kandidátek do pražských komunálních voleb, dělajících si nárok na název „Pro Prahu“. O ten se hádalo hnutí bratrů Passerových s koalicí tvořenou hnutím PRO a stranou Suverenita. Tuto kandidátku původně úřady odmítly do voleb zaregistrovat, nyní však soud rozhodl v její prospěch a kandidátka musí být do voleb přijata.

Spor o logo pro pražské volby: Volfová i Passer budou kandidovat pod stejným názvem
Foto: archiv strany / FB
Popisek: Zbyněk Passer, místpředseda hnutí PRO PRAHU

Anketa

Věříte, že útoky z 11. září 2001 spáchala Al-Káida, jak zní oficiální verze USA?

12%
88%
hlasovalo: 10965 lidí

Celý spor vznikl poté, co se hnutí Pro Prahu (původně Starostové pro Prahu) miliardáře Radima Passera a jeho bratra Zbyňka rozešlo s agenturou Spin PR bývalého poradce Jiřího Paroubka Petra Dimuna. Ten následně začal uplatňovat nárok na logo, které bylo v rámci přípravy kampaně vytvořeno. Následně práva k názvu „Pro Prahu“ odprodal koalici zastupované kromě hnutí PRO též bývalou známou poslankyní ČSSD Janou Volfovou, jak již ParlamentníListy.cz informovaly.

„Za logo pan Passer nezaplatil, přesto jej začal používat. Zneužívání loga uznal, ke konečné dohodě však nedošlo. Spolupracovali jsme tři měsíce, kdy neustále sliboval zaplacení našich služeb,“ vysvětloval Dimun, proč se rozhodl prodat logo jinému subjektu. Passerovo hnutí samozřejmě tento výklad konce spolupráce odmítá.

K ničemu nevedlo ani jednání obou subjektů o smírném řešení. Jana Volfová ParlamentnímListům.cz již dříve sdělila, že její koalice Passerovým nabízela dokonce společnou kandidátku, developer však odmítl. „Nakonec nám řekl, že stejně ví, že nás do voleb nezaregistrují. Což opravdu nechápu, jak mohl vědět,“ dodala předsedkyně Suverenity.

Koalice, která požádala o registraci do voleb pod značkou koupenou od Dimuna, byla nakonec skutečně odmítnuta. Magistrátní úředníci ji odmítli zapsat a představitelům koalice nezbylo, než se začít zápisu domáhat soudně.

Současně hnutí podalo návrh na soudní příkaz, aby Passerova kandidátka nemohla užívat název „Pro Prahu“ a logo ve tvaru srdce, které z četných poutačů již znají všichni Pražané. Tento návrh byl však zamítnut již na začátku září. Nyní soud projednával odvolání proti odmítnutí kandidátky úředníky.

Volič musí sám poznat, kdo je kdo

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
A v tomto sporu dal za pravdu koalici kolem Volfové. Soud vyjádřil názor, že magistrát, který registruje volební kandidátky, není oprávněn posuzovat, zda jsou jejich názvy zaměnitelné, natož z toho vyvozovat důsledky v podobě zásahu do práva kandidovat ve volbách.

Podle soudu nemůže být totožný název překážkou možnosti kandidovat. Zejména při volbách do obecních zastupitelstev, kde může volič vybírat jak z kandidátek, tak z jednotlivých kandidátů. „Je třeba si uvědomit, že stávající volební systém používaný pro volby do zastupitelstev obcí klade na pozornost a soustředění voliče značně zvýšené nároky,“ judikoval soud dále. Jeho rozhodnutí bude následně zasláno magistrátu, který musí hnutí zaregistrovat.

Žaloby o atraktivní název kandidátky zdržely v komunální kampani i další strany. Před vyřešením sporu totiž nemohla být rozlosována čísla kandidátek, na která čekali všichni uchazeči.

„Jsme velmi nadšeni, že soud dal za pravdu našemu názoru,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Jana Volfová. Její koalice se chystá kandidovat na pražský magistrát, kvůli nejasnostem ohledně loga se nakonec rozhodla nestavět kandidátky do jednotlivých městských částí. „Když jsme s panem Passerem jednali, tak jsme jako gesto dobré vůle tyto kandidátky stáhli,“ upřesnila.

Pak si postěžovala, že její koalice přesto byla poškozena, neboť musela na tři týdny přerušit volební kampaň. Nemá totiž tolik peněz, aby si mohla dovolit ji vést, i když se nevědělo, zda vůbec bude moci kandidovat. Byla tedy omezena například na možnosti zamlouvat si billboardy a provádět jiné akce ve veřejném prostoru.

To však není všechno. „Pan Passer navíc na všech billboardech a reklamních předmětech používá náš název hnutí. Píše PRO PRAHU velkými písmeny, což je náš název, zatímco on má u ministerstva zaregistrované toto heslo písmeny malými,“ upozorňuje navíc Volfová.

„Samozřejmě ale kampaň půjde a kandidovat budeme,“ ujistila Jana Volfová. „Těší nás, že jsme ukázali, že developeři v této zemi vyhrát nemusí, pokud se proti nim jde zákonně a pokud jsou zákony užívány tak, jak mají,“ zakončila Volfová.

Mgr. Jana Volfová

  • ČSSD
  • předsedkyně strany Česká Suverenita, učitelka
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…