Sporný pomník válečným letcům bude dnes odhalen na pražském Klárově

17.06.2014 6:08

Na pražském Klárově bude dnes odhalen pomník československým válečným letcům. Sochu okřídleného lva daruje britská komunita žijící v Česku. Instalaci provázejí spory s pražskými památkáři, kteří umístění památníku na Klárově neodsouhlasili.

Sporný pomník válečným letcům bude dnes odhalen na pražském Klárově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pomník obětem komunismu

Na dnešním odhalení promluví mimo jiné vnuk válečného britského premiéra Winstona Churchilla. Akce se zúčastní také českoslovenští piloti, kteří v britské RAF během války bojovali. Po odhalení by nad Vltavou měla přeletět stíhačka Spitfire, na kterých Čechoslováci u RAF bojovali. Autorem bronzového památníku je britský sochař Colin Spofforth.

Na Klárově chtějí sochu od počátku odhalit britská ambasáda a Praha 1. Lokalita se ale nezamlouvá památkářům, socha je prý pro tento park příliš monumentální. Navíc v něm již jeden pomník stojí. Praha 1 na konečný verdikt památkářů nepočkala a umístění sochy povolila. Památkáři úřad za takový postup kritizují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …