Sprostota, napadat Pekarovou za dění ve Sněmovně. Koalice ve varu

06.03.2023 11:07

1. místopředseda ANO Karel Havlíček na konto vlády prohlásil, že se rozhodla „odrbat důchodce“. Předseda SPD Tomio Okamura prohlašuje, že vláda důchodce „okradla“. Ale vládní strany a politici nezůstávají představitelům opozice nic dlužní a slovní kopanec střídá slovní ránu. Ušetřen nezůstal ani končící prezident Miloš Zeman.

Sprostota, napadat Pekarovou za dění ve Sněmovně. Koalice ve varu
Foto: psp.cz
Popisek: Opozice obstruuje ve Sněmovně. Andrej Babiš odmítá opustit řečniště.

Sněmovní souboj o zpomalení valorizace důchodů skončil, ale napětí mezi vládou a opozicí neopadá. Ve druhé hodině nedělní Partie na CNN Prima News se odehrálo jedno z pokračování tohoto slovního souboje.

A na sociálních sítích došlo na další kapitolu.

ODS zasadila jednu slovní ránu již zmíněnému Karlu Havlíčkovi a bývalé ministryni financí za ANO Aleně Schillerové. Připomněla všem, že jako ministři Babišovy vlády ani Schillerová, ani Havlíček nedokázali prosadit důchodovou reformu. Zato si uměli koupit spacák, dokázali extrémně zadlužit Česko a navíc ještě svému politickému šéfovi pomohli v maximální možné míře čerpat dotace.

„Místo vytvoření udržitelného důchodového systému nakoupili spacáky a brání odpovědnému hospodaření státu,“ shrnula situaci ODS na Twitteru.

Bouře kolem valorizací neutichá

Lidovecký poslanec Jan Bartošek se k dění ve Sněmovně také vrátil a při té příležitosti zkritizoval i prezidenta Miloše Zemana.

„O víkendu se k dění ve Sněmovně vyjádřil i končící prezident Zeman. Byl nespokojen s tím, jak jsem řídil vyhrocenou část schůze v pátek v noci. K tomu bych řekl asi jen tolik: Zatím co já jsem vypnul ‚jen‘ mikrofon, on jako prezident vypnul celý prezidentský úřad na 10 let,“ konstatoval Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Bouře kolem valorizací neutichá

Taktéž lidovecký poslanec Tom Philipp se vrátil k nedělní Partii televize Prima, kde Alena Schillerová (ANO) a Tomio Okamura (SPD) ostře zkritizovali předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou z TOP 09.

„Tady absolutně selhala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Ona je na odvolání, protože ona se nechová tak, jak říkala na začátku, že bude předsedkyní všech. Ona se chová ideologicky, arogantně. Já jsem jí říkala: svolejte okamžitě grémium. Ona ho nesvolala. Svolal ho premiér Fiala, který tam přišel a řekl, že jestli chcete svolat grémium, tak já ho svolávám a šli jsme jednat. Ona ho kdykoli mohla svolat, ale chovala se ideologicky a arogantně,“ prohlásila před kamerami Schillerová.

Předseda SPD se přidal.

„Ona je opravdu neschopná a nekompetentní. Ona opravdu není schopná vést Sněmovnu. Tady je potřeba, aby v čele té Sněmovny byl politik, ale ona je aktivistkou. Já jsem na ni volal, aby svolala grémium a ona jasně řekla - ne, nesvolám to. Když já jsem byl místopředsedou Sněmovny, tak tam byla dohoda, že v takové situaci se svolává grémium. Já to vím, já jsem byl ve vedení Sněmovny,“ zuřil Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Philipp na Twitteru přešel do protiútoku.

„To se mi snad zdá. Drzost Aleny Schillerové a Tomia Okamury v Partii nezná mezí. Házet vinu na předsedkyni Sněmovny za provokace a blokování řečniště Andrejem Babišem, tedy naprosté ignorování rozhodnutí Sněmovny, je sprostota,“ napsal Philipp.

Bouře kolem valorizací neutichá

Politik a právník z řad ODS Ondřej Šimíček se stejně jako Bartošek též vrátil do minulosti.

„Rychle zapomínají zaměstnanci Agrofertu, že posílali na lidi armádu, že mě šikanovali v 5 ráno na parkovišti pod Radhoštěm (hranice okresu) že omezili práva občanů víc, než si to dovolil kdokoliv od dob Gottwalda. Mějte jiné názory na to či ono, ale znejte aspoň trochu hanbu,“ doporučil poslancům ANO Šimíček.

Bouře kolem valorizací neutichá

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský připomněl, že i po zpomalení valorizace dostanou senioři přidáno a průměrný důchod vystoupá nad 20 tisíc.

„Senioři v České republice si opět polepší. Fakta: Průměrný důchod bude od června navzdory změnám oproti původnímu plánu stále přes 20 tisíc korun a průměrný starobní důchodce dostane o 750 Kč více. Starobní důchody stále rekordně rostou. Jedná se už o páté zvyšování důchodů za této vlády. Jen loni byly důchody navýšeny na základě valorizačního mechanismu hned třikrát, přičemž nárůst průměrného starobního důchodu od nástupu vlády činil 31 %, to je 4 770 Kč navíc!“ napsal Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Zatímco v době nástupu současné vlády byl průměrný důchod 15 425 Kč, po červnové valorizaci to bude 20 188 Kč. A ještě jedno srovnání: Za minulé vlády dostávali důchodci zhruba 40 % průměrné mzdy, kdežto za té současné to bude 50 %. Zvyšování výdajů je ale hrozivé a situace naléhavá. Kdyby vláda nyní nezatáhla za záchrannou brzdu, přinesla by červnová valorizace dalších více než 34 miliard korun výdajů navíc v letošním roce a až 58 miliard v roce příštím. I malé procento navýšení dělá opravdu hodně peněz,“ pokračoval dál.

Bouře kolem valorizací neutichá

Bouře kolem valorizací neutichá

 

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jsem mírumilovný člověk, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 06.03.2023 11:29:50
a psovi bych neublížil. Když ale vidím roztlemený gestapácký ksicht Bartoška, tak se mi zatmí před očima a nevím, čeho bych byl schopen.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…