Spustí kauza Feri českou kampaň Me Too? Prezident Soudcovské unie doufá, že ne

05.06.2021 9:38

Soudce Libor Vávra, prezident Soudcovské unie ČR a bývalý předseda Městského soudu v Praze, popsal, jaké tresty může dostat pachatel znásilnění. České zákony jsou v tomto směru poměrně přísné, a na rozdíl o zákonů jiných států řeší např. i znásilnění v manželství. Oběti všech trestných činů, nejen činů znásilnění, vyzval, ať se na policii obrátí co nejdřív. Pokud jde o kauzu Dominika Feriho, Vávra doufá, že nespustí žádné české Me Too.

Spustí kauza Feri českou kampaň Me Too? Prezident Soudcovské unie doufá, že ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dominik Feri

Libor Vávra doufá, že kauza Dominika Feriho nespustí žádnou českou kampaň Me Too.

„Doufám, že ne. A to není nic proti obětem, nechci vůbec bagatelizovat takové činy. Nemyslím si ale, že těmto věcem sluší kampaňovitost. V boji ohledně bezpečnosti osob, které se cítí být ohrožovány sexuálním násilím nebo nátlakem, jsme pokročili a myslím si, že pomalý vývoj je vždycky lepší než nějaká kampaň. Ta jen zesílí hysterii na obou stranách,“ uvedl v rozhovoru pro Lidové noviny s tím, že v Česku jsou chráněny i osoby uvnitř rodin. Český zákon řeší i možné znásilnění v manželství. Existují přitom země, které tuto záležitost uvnitř rodin neřeší. V českém právním systému hrozí za znásilnění až deset let vězení, přičemž legislativa pracuje i s pojmem psychického donucení k sexuálnímu styku, nepracuje jen s fyzickým donucením.

„Jsme jeden z nejpřísněji trestajících států z hlediska délky pobytu ve vězení a z hlediska počtu lidí ve vězení. Nemyslím si, že by sazby u sexuálních deliktů byly mírnější než srovnatelné jiné v trestním zákoníku,“ upozornil dále soudce.

Nejen v případech znásilnění Vávra zdůraznil, že je třeba přijít včas. Přijít včas za odborníkem i na policii. I v Česku dnes existuje řada neziskových organizací, které oběti, většinou ženě, pomohou vyrovnávat se s traumatem znásilnění a napomohou k tomu, že oběť najde odvahu vyrazit na policii dřív. Pokud oběť nevyhledá odbornou pomoc a nikdy nejde na policii, škodí tím i sama sobě, protože se užírá uvnitř sebe sama a nepustí to ven. Skutečnost, že to ze sebe oběť pustí ven, přitom může nastartovat očistný proces.  

„Když nepřijde člověk, kterému se něco stalo, na policii, tak můžete měnit zákon stopadesátkrát, ale pokud se policie nic nedozví, nic se nestane, nikdo nebude potrestán. Celé se to odvíjí od toho, aby člověk přišel včas, protože když si vzpomene po letech, tak už je tu podezření, na něž se zaměří obhajoba a bude říkat: A proč jste to neřekli hned? A je pak rovnou svědek v defenzivě. Přitom toto všechno umějí zvládat odborníci, umějí obětem poradit,“ zdůraznil soudce Vávra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…